От х:

Днес в x:

След маратонски преговори в Сочи Путин и Ердоган обявиха край на военната операция в Сирия

Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия се прекратява.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи.  

Преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган доведоха до съдбоносни решения за Сирия, подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Според него Руската федерация и Турция смятат за необходимо да помогнат на сирийските бежанци да се върнат в родината си, което значително ще облекчи социално-икономическата тежест за страните, които ги приеха. Путин призова международната общност, особено специализираните агенции на ООН, „активно да предоставят хуманитарна помощ на всички завръщащи се сирийци без дискриминация, политизация и предпоставки“.

Неведнъж сме отбелязвали, че съчувстваме на желанието на Турция да предприеме стъпки за надеждното гарантиране на националната си сигурност", каза още Путин.

По думите му Турция и Русия са единодушни за необходимостта от запазване на териториалната цялост на Сирия. 

Важно е членовете на терористични организации, включително Ислямска държава, чиито бойци са държани в плен на кюрдските въоръжени групи и се опитват да се освободят, да не се възползват от турските въоръжени сили", каза руският президент. 

Той подчерта, че Сирия трябва да бъде освободена от незаконното военно присъствие на чуждестранни сили.

Трябва да започнем широк диалог между сирийското правителство и кюрдите, живеещи в североизточна Сирия. "Очевидно е, че в рамките на такъв приобщаващ диалог всички права и интереси на кюрдския народ, кюрдите, като неразделна част от многонационалния сирийски народ, могат да бъдат напълно взети предвид и реализирани", подчерта Путин. 

Руска военна полиция и сирийски военни ще започнат от днес по обяд да патрулират в района на турската граница, стана ясно след срещата. 

Беше подписано конкретно споразумение, според което на сирийска територия няма да позволим създаването на каквито и да било сепаратистки явления. В продължение на 150 часа всички подразделения на "Сили за народна защита" ще се изтеглят на 30 км навътре в сирийска територия, заяви Ердоган. 

Лидерите на Русия и Турция се срещат за осми път тази година. Преговорите в Сочи продължиха 6 часа. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини