От х:

Днес в x:

16 °C

Инж.Хасан Азис: Почитай миналото, гради бъдещето!

Надали има друг кмет в историята на Кърджали като инж. Хасан Азис, на чието управление толкова  приляга девизът на града „Почитай миналото,гради бъдещето! Управлението му бе баланс между традиции и модерност. Затова авторитетната преподавателка Фейме Мурадова го определи като успешен, незаменим, вечен кмет, който е ценен капитал за града ни. Младата Моника Михайлова пък, която на тези избори ще гласува за първи път призова връстниците си да подкрепят инж.Хасан Азис. Гордея се с направеното от моя кмет, който превърна Кърджали в европейското лице на България, отбеляза Моника.

  Социологическите сондажи,сочат, че мнозинството от жителите на общината предпочитат преди всичко кметът да е компетентен. Кой друг освен инж.Хасан Азис със своя шестнадесетгодишен опит като градоначалник отговаря на тези очаквания?

  Затова зад него застават хора от различни генерации.

През последния си мандат начело на Община Кърджали инж. Хасан Азис доказа,че почита миналото. Започна строежът на Посетителския център на скалния град със световна известност Перперикон. Градоначалникът подкрепя инициативи за издаването на книги за историята на града и общината. Той застана зад книга на видната общественичка Теофана Текелиева, за културните дейци на Кърджали. Подкрепи книга на Игнат Пейчев, Галя Марева,и Ангел Бозуков за музикалния живот в града. Даде рамо за съставянето на сборник под наслов „Кърджали на историческата карта”.

   Културата, свързана с традициите е приоритет за инж.Хасан Азис. Той отделя внимание за фестивала „Перперикон”, за международния фестивал на турския фолклор, за фестивала „Букет”.

   Кандидатът за кмет за пети пореден мандат цени хората, творящи традиции. Социалните му проекти,насочени към тях са много:социален патронаж, социални асистенти, обществена пералня. Срещите с кубовете на пенсионерите са регулярни.

     Това, което обаче отличи последният мандат на инж.Хасан Азис е грижата му за подрастващите и младите хора на Кърджали. Неговият екип разработи и реализира по европейска програма обновяването на образователната инфраструктура в Кърджали. Бяха ремонтирани пет ключови училища и върната към живот детска градина „Мир”. Учениците на Кърджали имат пълната възможност да се учат в условия на европейско ниво. Обновените спортни съоръжения в дворовете на училищата им дават възможност да подобряват физическата си култура.

   Но освен за масовия спорт инж.Хасан Азис през последния си мандат положи големи усилия за спортната инфраструктура. Бе основно реконструиран стадиона, който днес е модерно съоръжение с названието Арена „Арда”. Закритият плувен басейн бе възроден от небитието и днес привлича, както състезатели по ватерпол, така и кърджалийци,обичащи плуването.

   Общината под негово ръководство полага грижи за над 30 спортни клуба. Днес ПФК „Арда 1924” е във футболния елит за първи път в историята си. Волейболна „Арда” също се състезава в елита. Имаме европейски шампион по бокс-Ергюнал Сабри. Борците ни жънат успехи. Таланти на футболна академия „Арда 1924”играят във футболните школи на „Левски”-София и „Галатасарай”-Истанбул.

    Инж.Хасан Азис успява да съчетае традиции и модерност по уникален начин. Той инициира Третомартенското кафе с енорийския свещеник и районния мюфтия. Почита с християните Коледа и Великден,с мюсюлманите Байрямите. Събира християни и мюсюлмани на деня Ашуре.

  Всичко това би било немислимо, ако не бяха грижите за поминъка. Благодарение на инж.Хасан Азис в Кърджали бяха изградени 4 завода на фирма „Теклас България”, даващи хляб на над 1500 души. Модерната фабрика на високо технологично ниво на фирма „Интернешенъл Паурс Съплай“ ще привлече младите висоообразовани кърджалийци.

 Кметът на Кърджали Хасан Азис е известен с това, че осъществява мечтите си.Той се кандидатира за пети пореден  мандат на предстоящите местни избори , защото умее да съчетава своите мечти с мечтите на съгражданите си. Социологическите анкети показват, че две трети от хората в Кърджали одобряват проектите му. Той черпи опит от сърцето на Европа и го прилага на родна земя.

 Една от мечтите на кърджалийци бе да имат ново тържище. Пазара на производителите, който изгради, не само събра търговци, но се превърна в туристическа атракция, Лирата на Орфей отдавна е символ на Кърджали. Водното огледало коренно промени облика на града. Парк „Арпезос-Север” стана любимо място на младите хора. Фабриката на "Теклас" откри стотици работни места. Прокара се улица "Вашингтон". Вдига се Пентагона. Изградиха  се хипермаркетите "Техномаркет", "Билла", "Технополис"и„ Кауфланд”. Обича свободата и полета на мечтите, затова за децата на Кърджали експонира в парк „Простор” и самолет.   Хасан Азис е доказал, че е кмет със замах.

Безпорно най-значимият проект на неговото управление е т.нар.Воден цикъл на града за 70 млн.лева.Построена бе пречиствателна станция по най-модерна технология.Изградиха се колектори и канализация за отпадни води.Прокараха се десетки километри водопроводна мрежа.

    Социологическите сондажи на национално ниво сочат,  че  за мнозинството от жителите на общината  досегашният градоначалник е изпълнил обещанието си  да превърне Кърджали в европейското лице на България.

 Трябва да разчупим етническите предразсъдъци. Всичко което се прави е в името на кърджалийци, заявава многократно инж.Хасан Азис.

  Кметът,  който управлява общината през последните четири мандата е роден в село Мост на 16 април 1969 г. Основно училище завършва в родното си село. Учи в математическа паралелка в ЕСПУ "Хр.Ботев" в Кърджали. Преподава му известния математик Мурад Мурадов.

 Казармата изкарва в строителни войски. Без привилегии.

 Кандидатства във Висшия институт по архитектура и строителство. Приет е от раз. Започва следването си през 1990 г. През 1993 г. кандидатства в УНСС. Записва задочно второ висше специалност "Маркетинг и мениджмънт".

 "Опитвах се да съчетая учението в двата вуза с политическа дейност. Беше трудно, но и интересно", споделя Хасан Азис..  На 13 май 1991 г. се учредява първото студентско дружество към ДПС. Инициатор е градоначалникът. На събранието е поканен почетния лидер на партията Ахмед Доган. Избират Хасан Азис за председател.

 По-късно става председател на Съюза на академичните младежки дружества на ДПС, който се преименува на МДПС.

 След завършване на висшето си образование работи в строителни фирми и търговски дружества в столицата. Ползва както първата, така и втората си специалност.

 Влиза в полезрението на Доган. Смятат го за изключително перспективен. Изпращат го в Кърджали, за да се докаже. По предложение на Общинския съвет на ДПС в Кърджали го включват  в листата за народни представители.

 През септември 2001 г. е предложен и назначен за зам.- областен управител. Откроява се с инициативност и работоспособност.

 "Приоритет за мен беше стартирането на проекта за Маказа. От наша страна бяха необходими важни стъпки: отчуждаване на имоти, изключване на част от горския фонд по трасето на пътя, определяне на места за депониране на земната маса от изкопите. Успяхме да се справим в кратки срокове", припомня си Хасан Азис.

 Благодарение на него и екипа му проектът е спасен. Имало опасност парите от програма ФАР на Европейския съюз да бъдат върнати, ако не се предприемат навременни действия.

 Впечатлява съпартийците си. Те го предлагат за кандидат за кмет през 2003 г. Печели изборите на първи тур.

 "Най -много усилия положих, за да формирам в екипа си проектно - инвестиционно мислене. Служителите в общината трябваше да се научат да работят с перспектива. Да се готвят проекти, с които да се гонят стратегически цели, подчертава градоначалникът. Той също така изисква гражданите да бъдат приети добронамерено в общината. Иска те да се чувстват комфортно. Да няма дистанция. Общинарите трябва да демонстрират вежливо отношение. Никой не трябва да се чувства чужд в администрацията, категоричен е инж.Хасан Азис.

  Авторитетът му расте с дни. Избират го за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Става и заместник –председател . Участва в диалога с правителството за защита на интересите на българските общини. Работи за децентрализацията на местното самоуправление.

 Смята за важно българските общини да бъдат представени в европейските структури. Избран е за представител в Комитета на регионите на Европейския съюз  в Брюксел. Включен е в две комисии: за регионалното развитие и за разширяването на Европейския съюз на Балканите и към Турция.

 Може да се каже, че е участвал във формирането на политиката на Европейския съюз към местното самоуправление и  местната власт. Провежда много работни срещи с представители на Европейския парламент.

 Опитът, който придобива му помага да работи за европейското бъдеще на Кърджали

Всъщност Кърджали стана витрина на българския етнически модел-нещото, което Европа най-много цени в България.  И турци, и българи са единодушни, че Хасан Азис с  поведението си дава пример за етническа и верска толерантност.

  При откриването на предизборната си кампания за пети пореден мандат инж.Хасан Азис,подчерта,че на всяка своя среща с избирателите ще натъртва на три думи:Прошка;Благодарност и Подкрепа.Той поиска прошка за неосъщественото,благодари за насоките по верния път и поиска подкрепа за реализирането на новите мечти на кърджалийци. Кърджали постави на вниманието на нацията модела на заедността, толерантността и единството,подчертава инж.Хасан Азис. Сигурен съм, че и този път кърджалийци ще предпочетат да вървим по пътя на успеха, заяви кандидатът за кмет. Той прогнозира, че следващият четиригодишен мандат ще бъде исторически. Той ще бъде насочен не само към мотивирането на младите хора от града и общината да остават тук, но и да се завърнат от гурбет и да устроят живота си трайно в Кърджали.

Никола Недялков

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
14 ное 2019
Последни новини