От х:

Днес в x:

Канадците избират парламент, разглеждано като заплаха за премиера Трюдо

Канадците избират нов парламент. Има вероятност премиерът Джъстин Трюдо да падне от власт след само един мандат, информира АП.

47-годишният Трюдо използва влиянието на баща си, бившият премиер на Канада и либерал Пиер Трюдо, когато спечели през 2015 г., но скандал и високи очаквания помрачиха кампанията му преди вота.

Социологическите проучвания показват, че Либералната партия на Трюдо може да изгуби от консерваторите или да спечели, но да не получи мнозинство в законодателния орган, което означава, че ще трябва да разчита на опозиционна партия, за да остане на власт.

Трюдо върна либерализма в страната през 2015 г. след почти 10-годишно управление на Консервативната партия, но той е един от малкото останали прогресивни лидери в света. Той е разглеждан като водач на либералите в ерата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Нито една партия не се очаква да получи мнозинство в 338-местния парламент, което означава, че ще е нужна коалиция.

Ако консерваторите спечелят най-много места, но не и за мнозинство, те най-вероятно ще се опитат да формират правителство с подкрепата на сепаратистката партия от Квебек - Квебекски блок. Либералите на Трюдо вероятно ще разчитат на Новите демократи, за да останат на власт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини