От х:

Днес в x:

Цяло село стяга фасулевия курбан за празника на Смилянския боб тази събота

    Жителите на смолянското село Смилян усилено работят по последните приготовления за предстоящия празник на Смилянския фасул, който за 17-та поредна година ще се проведе тази събота на 19 октомври.

    Всяка свободна работна ръка е добре дошла в приготовленията на прословутата фасулева чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото, с която домакините посрещат и гощават всички гости на празника. От 11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на Кметство в Смилян, за да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора, обявиха организаторите. Средно около 300 килограма фасул местните производители даряват специално за бобения курбан.

    Село Смилян ще почете емблематичната земеделска култура, която е запазена марка и макар да се отглежда по поречието на река Арда, най-големите площи и количества се добиват именно в градините на Смилян. По традиция празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче, реплика на легендарното „Черешово топче” – но вместо колела има две големи фасулени зърна, а специален човек стреля с барут и дава начало на празника. В програмата освен песни, танци и изпълнения на местните самодейци, се провеждат и няколко конкурса.

    На тържеството си село Смилян очаква не по-малко от 4 хиляди гости, колкото посетиха родопското село за празника през 2018-та.

    На открито пред читалището в центъра на селото ще бъдат подредени масите на местните производители, които ще премерят умения за най-атрактивно аранжиран щанд, а гостите освен фасул, картофи, домашно консервирани зеленчуци, могат да си закупят млечни продукти, мед, сушени билки, диворастящи гъби и други традиционни за региона култури.

    В конкурс „Пано, изработено от Смилянски фасул“ участват учениците и децата от детската градина в селото, а творбите ще бъдат подредени в зала 1 на Посетителски информационен център, където освен посетителите, ще бъдат оценени и от журито.
    В конкурс "Най-оригинално ястие от смилянски фасул", в две категории - професионална кухня и за готвачи-любители, ще се включат както местните жени, майсторки на родопска кухня, така и готвачите от ресторанти и механи в селото.

    За най-малките ще бъдат организирани "Игри на фасула" и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Организаторите – Кметство – с. Смилян и НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“-с. Смилян и община Смолян – канят всички да споделят вкусния празник, който почита популярния деликатес, дал поминък и популярност на селото.

    Предварителна програма на ХVІІ-я Празник на Смилянския фасул-19 октомври
    .
    10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” - с. Смилян и старт на VІІ-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

    10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

    10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

    10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

    11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.св.Кирил и Методий“- Смилян и състави гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ - гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

    12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

    13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при ансамбъл  „Люллин“ с ръководител Владимир Йонков
    13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.
    13.40 ч. Награждаване на победителите от конкурсите.
    14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски фолклорен музикален оркестър, в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини