От х:

Днес в x:

Има сделка за Брекзит, обявиха Юнкер и Джонсън

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали нова сделка за Брекзит, предаде "Ройтерс".

"Когато има воля, има сделка – имаме я! Тя представлява справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Великобритания и е свидетелство за ангажимента ни да намерим решения. Препоръчвам на (Европейския съвет) да подкрепи тази сделка", посочи Юнкер.

Британският премиер Борис Джонсън каза: "Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола". "Сега парламентът трябва да довърши Брекзит в събота, така че да можем да се придвижим напред към други приоритети като стандарта на живот, Националната здравна служба, престъпността и околната среда", подчерта той.

В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента, на което депутатите да гласуват сделката. Преди това, малко по-късно днес, тя трябва да получи одобрението на лидерите на държавите членки на ЕС.

Остава обаче възражението на северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя потвърди, че позиция й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение в този и вид. Остават опасенията, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания що се отнася до митниците, условията за даване на съгласие, както и че липсва яснота по ДДС.

Междувременно британската лира поскъпна силно днес спрямо долара и по-слабо спрямо еврото. Към 12:45 часа българско време британската лира бе поскъпнала с 0.86 на сто спрямо щатския долар, достигайки курс от 1.2942 долара за лира. Спрямо еврото курсът й се повиши с 0.60 на сто до 86.01 пенса за едно евро, минути след като бе достигнала курсове съответно от 1.290 долара и 85.76 пенса за евро - нива, каквито не бе достигала от май.

Какво е договорено?

По отношение на регулациите Северна Ирландия ще продължи да се съобразява с ограничен набор от правила, свързани с единния пазар на ЕС, за да се избегне "твърда" граница – законодателството за стоки, санитарни правила за ветеринарен контрол, правила за селскостопанска продукция/маркетинг, ДДС и акциз за стоки и правила за държавната помощ, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Що се отнася до митниците по искане на британското правителство договорената през ноември 2018 г. единна митническа територия между ЕС и Обединеното кралство е била премахната от протокола за Ирландия/ Северна Ирландия. Европейските и британските преговарящи са открили нов начин да постигнат целта за избягване на митническа граница на остров Ирландия, гарантирайки, че Северна Ирландия ще остане част от британската митническа територия. В съобщението се казва, че тази договорка защитава цялостта на единния пазар на ЕС и на митническия съюз, избягвайки регулаторните и митнически проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

ЕС и Великобритания са се договорили да създадат механизъм за "съгласие", който ще дава на членовете на северноирландския парламент решаващ глас за дългосрочното прилагане на съответното европейско законодателство в Северна Ирландия.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини