От х:

Днес в x:

Йорданка Благоева: Следвайте смело мечтите си!

    „Следвайте смело мечтите си и помнете, че всичко зависи от вашето желание. Ние възрастните-родители, учители и треньори можем само да ви помагаме и подкрепяме. Решението трябва да е ваше! Но знайте, че пътят към големия спорт не е само медалите, има трудности и трябва търпение!“. С тези думи по майчински, но и с много желание да ги нахъса с увереност да преминават през живота и да устояват на трудностите в спорта световноизвестната лекоатлетка Йорданка Благоева се обърна тази вечер към децата на Хасково.

    Шампионката от две олимпиади и световна рекордьорка на висок скок, която е и основател на спортната аеробика у нас, гостува в зала „Хасково“ по покана на президентката на клуба по аеробика „Виолена“ Теменуга Илиева и директорката на ДГ „Слънце“ Ана Йорданова и със съдействието на община Хасково.

    Именитата българска спортистка представи автобиографичната книга „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха“, в която е съавтор с Юлия Пискулийска. Към книгата на диск е и филмът, разказващ за живота й „Отвъд скока“.

    Един от екземплярите, които беше донесла, тя подари на Теменуга Илиева, която прие подаръка със сълзи на очи.

    „Може да си много велик, но ако нямаш екип, ако нямаш хора до себе си си, с които да работиш и да вървиш към върха, нищо не става!“, каза още пред аудиторията Йорданка Благоева.

    Тя разказа за извървените крачки от село с. Горно Церовене към върховете на световния спорт, за началото на спортната аеробика у нас и за учредяването на Българския съюз по аеробика, след едно нейно гостуване в Япония.  За майчинството и как се печелят медали между две раждания. Една от поучителните истории в разказа й за младите спортисти беше тази за феърплея. При едно от състезанията й се чупят шпайковете преди да стартира. Тогава нейна конкурентка от Русия й дава своите, за да направи опита си. В крайна сметка Йорданка Благоева става втора на това състезание, а рускинята се класира четвърта.

    За Благоева, която е обиколила целият свят, няма по-красива държава от България, а Монтанско, където е родното й място, е най-зареждащото за нея. Въпреки че с годините осъзнава, че двете й деца, които днес са я направили богата с петима внуци, са страдали доста заради честите й отсъствия от дома, Йорданка Благоева казва, че спортът само й е давал, не е отнемал. Но най-важна за нея е признателността от публиката. „До края на живота си да помагам на хората, надали ще мога да се отблагодаря за обичта и за уважението, което съм получавала“, призна голямата спортистка.

    С благодарност за гостуването й в Хасково Йорданка Благоева получи от вр.и.д кмет Велин Балкански голям букет цветя. А в края на срещата разписа книгите  с автограф и си направи снимка с децата и треньорите им за спомен.
    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини