От х:

Днес в x:

Пистолетът, с който Яворов се самоубива – част от изложбата в галерия „Форум“

    Пистолетът, с който Пейо Яворов слага край на живота си, подарената му от Гоце Делчев кама, сребърна лира с венец и позлатена панделка, подарък за първия юбилей на Иван Вазов, както и Царският указ за провъзгласяването му за народен поет по повод втория юбилей, който е изработен от Харалампи Тачев. Това са част от предметите, подредени в изложбата „Художникът среща писателя“, която беше открита тази вечер в галерия „Форум“ в Хасково. В нея предметите, които са част от постоянните експозиции в Къщите музеи на велики български автори, са допълваща експозиция към основната, селектирана по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

    Изложбата откри директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

    В Хасково са близо 50 произведения от стоте в изложбата, която показва картини, появили се в резултата на срещата между именити български художници и писатели по личен повод или в работното им взаимодействие.

    В експозицията са интересни и непознати портрети, пейзажи и илюстрации от известни български художници, както и живописни и графични творби на видни наши писатели, изкушени от рисуването.

    В галерия „Форум“ са показани  три акварела на Константин Щъркелов, които са подарък от художника на Никола и Бойка Вапцарови по повод сватбата им. Подредени са и няколко скици от Васил Стоилов на сеньор Панчо. Това е котаракът на Светозар Димитров, известен под псевдонима Змей Горянин, който е скициран при гостуванията на художника в дома на писателя и неговата съпруга Соня.

    Ценителите на изобразителното изкуство и на литературното наследство ще могат да видят още произведенията, свидетелстващи за познанствата между големи имена на българския интелектуален елит, за техните житейски и творчески срещи, както и такива, които са израз на приятелските жестове помежду им-творби от Иван Мърквичка, Сирак Скитник, Борис Шивачев, у които се преплитат двата таланта – на писател и на художник, Златю Бояджиев. Както и лични вещи на Петко и Пенчо Славейкови.
    Изложбата ще гостува в Хасково до 31 октомври 2019 г.

    Haskovo.net
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пе
      Петя
      10 -2
      20:37, 15 окт 2019
      Най-малко три правописни грешки само в заглавието на статията!!!
      • Ба
        бай Киро
        5 -1
        07:02, 16 окт 2019
        А запетайките са слагани на случаен принцип из цялата "статия"...
    • 2
      Ба
      бай Киро
      0 0
      15:17, 16 окт 2019
      Още две грешки останаха в заглавието :)

    Още новини

    Последни новини