От х:

Днес в x:

Първият плувен басейн с "жива вода" отвори в Канада

Изображение 1 от 6

    Зашеметяващият плувен басейн без химикали е в град Едмънтън, Албърта и е дело на базираните в Торонто архитекти gh3.

    Напълно натуралният басейн Borden Park заменя съществуващ басейн от 50-те години на миналия век. Пречистването се извършва в няколко иновативни процеса на естествена филтрация, комбинация от филтриране с камък, чакъл, пясък и растения, за да се запазят естествените качества на водата.

    Проектът е мащабно начинание от самото начало. Старият басейн и инфраструктурата трябвало да бъдат напълно преработени, за да се създаде място за новия басейн, напълно без химикали.  На площ около 6 хил. кв. м са разположени сезонен павилион и озеленената зона на басейна, която побира до 400 плувци. Освен основната зона за плуване има и детски басейн. В непосредствена близост голяма съвременна сграда помещава съблекалните, душове и бани. Има също пясъчен плаж и зона за пикник, както и волейболно игрище и изложбено пространство.

    При проектирането на този изцяло естествен плувен басейн, който да е безопасен за плувците, проектантите трябвало да работят в рамките на ултра строгите правила на Канада за обществени басейни. Да се избегне напълно използването на химикали е предизвикателство, но екипът работил с няколко експерти, за да създаде балансирана екосистема, където растителните материали, микроорганизмите и хранителните вещества се събират заедно, за да създадат система с "жива вода".

    Водата в басейна се филтрира по два начина: с помощта на биологично-механична система или с помощта на изградените влажни зони и чакълен филтър, напълнен със зоопланктон. Тези системи без почва позволяват филтриране без химикали и дезинфектанти, при което водата се прочиства напълно чрез естествен процес, докато циркулира. 

    Системата включва дълъг процес на циркулация, при който първо водата преминава през пясъчно и каменно езерце, а след това през езерце с водна растителност. В близост до тези водоеми е монтиран фосфатен адсорбционен блок по  дължината на басейна, което позволява водата да циркулира от единия край до другия незабележимо. Цялата система позволява естествен процес на пречистване без химикали, който е изцяло екологичен и безопасен за плувците.

    Източник: + gh3*

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини