От х:

Днес в x:

Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Доминиращата дяснопопулистка партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан претърпя големи загуби на вчерашните местни избори в Унгария, съобщава "Асошиейтед прес".

Кандидатите на опозицията спечелиха надпреварата в столицата Будапеща, а също така се очаква да спечелят в 10 от 23-те най-големи града в страната. През 2014 г. опозицията спечели само три от тези надпревари.

"Фидес", която спечели всички големи избори от 2010 г. насам, запази доминацията си в по-малките градове и особено в селските райони.

В Будапеща обаче, където "Фидес" отдавна среща повече съпротива, отколкото практически навсякъде другаде в страната, кандидатът на опозицията Гергей Карачон, бивш социолог и кмет на район в Будапеща, спечели победата с подкрепата на пет леви, либерални и зелени партии.

С преброени 90,5 процента от гласовете, Карачон е спечелил 50,8 на сто в сравнение с 44,2% за досегашния кмет Ищван Тарлош, който е телефонирал на опонента си, за да го поздрави.

"Кампанията приключи, сега започва работата", изтъкна Карачон пред поддръжници и членове на неговата коалиция, като допълни: "Бих искал да поставя отношенията между Будапеща и правителството на ново равнище. Готови сме не за война, а за съвместно строителство."

Карачон също така приветствал близкото сътрудничество между няколко опозиционни партии, което по думите му е единственият път напред, ако искат да спечелят парламентарните избори през 2022 г.

Тарлош, също бивш кмет на един от 23-те района на столицата, ръководеше Будапеща от 2010 г. Номинално независим, той се кандидатира с подкрепата на "Фидес" и нейният по-малък съюзник - християндемократите. Той прие поражението.

"Няма какво да кажа. Будепеща днес взе това решение и избра Гергей Карачон... и аз го поздравявам", посочи Тарлош, като Орбан беше застанал до него.

Премиерът подчерта успеха на партията в селските райони, като призна загубата на столицата и каза, че Тарлош ще стане негов съветник.

"Отчитаме този резултат", коментира Орбан, допълвайки: "Всичко, което можем да кажем, е, че сме готови да сътрудничим в интерес на хората, живеещи в страната и в Будапеща."

Въпреки привидно топлите чувства след гласуването, Орбан даде да се разбере по време предизборната кампания, че би било неразумно или дори "самоубийство", както го определи един от неговите съюзници, за градовете да избират кандидати на опозицията.

Анализаторите очакват той и неговата партия да продължат с войнствения стил, който включва категорично политика против имигрантите, засилен контрол над медиите и централизира властова структура, изградена около премиера.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини