От х:

Днес в x:

Американските военни патентоваха компактен термоядрен реактор

Американските военни подадоха патентна заявка за технология, която може да извърши революция в енергетиката. Патентът описва термоядрен реактор с размер не по-голям от автомобил, който може да генерира мощност от 1 трилион вата.

Енергията на термоядрения синтез може да замени изкопаемото гориво, да задоволи всички енергийни потребности на човечеството и да изпрати космически кораби до най-далечните ъгълчета на Вселената. Само че засега подобна технология за икономически изгоден термоядрен синтез не съществува. Но учените на ВВС на САЩ може да променят ситуацията.

Салваторе Цезар Паис (Salvatore Cezar Pais), вече патентовал за американските военни свръхпроводниците и други важни изобретения, получи патента за създаването на компактен термоядрен реактор. При размери от 0,3 до 2 метра в диаметър той може да генерира енергия с мощност от 1 милиард до 1 трилион вата.

Това е много повече, отколкото дава която и да било АЕЦ в САЩ, но да не забравяме, че това е само патент, който не гарантира получаването на подобен резултат.

Един от най-важните елементи в реактора на Паис е ‘counter-spinning dynamic fusors’. Това е конично устройство с мощен електрически заряд, което напомпва газ в камерата – деутерий или деутерий-ксенон, който след това се нагрява и силно се компресира за възникването на термоядрена реакция.

В плазмената камера са поставени няколко двойки от тези устройства, които се въртят много бързо и вибрират, създавайки концентриран поток от магнитна енергия, в който се сблъскват атомите на газа.

Устройствата вибрират с висока скорост благодарение на покритието от пиезоелектрическо фолио от метаматериал, като например оловен цирконат-титанат. В патента се казва, че подобен тип въртяща се и вибрираща електромагнитна система може да създаде електромагнитно поле с изключително висока интензивност, необходимо за стабилизацията на термоядрената реакция.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини