От х:

Днес в x:

31 °C

Носии на по 3 века представиха на фолклорния празник в Узунджово

  Младото семейство Неделина, Валентин и 8-месечният им син са част от участниците в в Националния фестивала „На хорото и фолклорните умения“, който се провежда днес в с. Узунджово.

  В седмото издание на събора, чиито организатори са НЧ “Пенко Пенков“ и Пенсионерският клуб “Пандо Ванчев“, се включват 38 състава и индивидуални участници. Те представят автентични български песни, танци и обичаи. Една от най-интересните части за публиката преди обед беше представянето на автентични носии от хасковски регион, някои от тях на по три века. Именно в тази част на събора се включи и младото семейство Стоянови от село Черепово. Те са част от представянето на фолклорната певческа група към читалище „Светлина“. 8-месечното бебе Стилян е и най-малкият участник във фестивала.

  Семейството представи тракийски носии. Неделина показа изцяло автентична носия, която е от баба й Мария. Премяната й на повече от 100 години се е носила от жените при официални поводи- когато отивали на сватба или на кръщене. Пафтите или лъсникът, както е по-популярното им названия в нейния край, на кръста й, също са автентични. Малкият й син също представи ръчно изработено и извезано елече от стари времена, съпругът й Валентин- стар ямурлук, също изваден от скрина на предците.

  Младите решили да запазят завещаните им носиите, но не само да ги съхранят, а и да ги извадят от скрина, да ги поддържат и да ги показват на още по-младите от тях. Това е и основната мисия на фестивала-да запази и популяризира сред младото поколение българските фолклорни традиции.

  На фестивала в Узунджово председател на тричленното жури е Тодор Кожухаров, заедно с него журират Ирина Костадинова-Николова и Христо Янъков.

  Красивото фолклорно събитие, дало сцена на българщината и традициите обаче, беше засенчено от политическа агитация. Политическите страсти надделяха над автентичността и паметта, когато на сцената, обявени като спонсори, се качиха уж, за да поздравят участниците, но вместо това започнаха да агитират за предстоящите местни избори, един от кандидатите за кмет на Узунджово и кандидат- кмет на Хасково от местна коалиция, придружени от бившия кмет на общината Георги Иванов.

  Това доведе до негодуванието на част от участниците в конкурсната програма на фестивала, които се ядосаха, че не са били предупредени, че ще участват в предизборен концерт и бяха категорични, че ако са знаели, че ще бъдат използвани за политическа агитация, изобщо е нямало да участват.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   А.
   А.К
   6 -12
   17:39, 13 окт 2019
   Хасково.нет научете се да пишете обективни статии... Виж коментара
   • Зи
    Зинка черната
    7 -3
    08:30, 14 окт 2019
    Този фестивал се провежда всяка година.
    Измамниците от шайката на Г. Иванов смятат, че с лъжа и измама ще постигнат нещо, но пак няма да им се получи.
    Наглите им физиономии са опротивяли на всички, дори и на съселяните му.
    Вън раздаваха бира и кебапчета, но само на няколкото узунджовци, навъртащи се, заради авантата.
    Участниците във фестивала си плащаха.
    Протежето Кръстьо--вечния кандидат, отново ще остане с двайсетина гласа.
    Крадци, лъжци, наглеци и престъпници- това представляват хората на Георги Иванов!
   • Су
    Су
    1 0
    14:07, 14 окт 2019
    Още един спонсориран лъжец.
  • 2
   Ff
   ffff
   5 -1
   18:06, 13 окт 2019
   Този фестивал се организира всяка година .
   • АС
    а стига де
    2 -5
    10:16, 14 окт 2019
    Много си беше хубав фестивала, тук излишно се нагнетява напрежение, нямаше провокации а стига сте писали глупости покрай тия избори
  • 3
   Dz
   Dzakardo
   1 0
   23:12, 13 окт 2019
   От Узун-джово ли е .............
   • Да
    Даскал
    1 -1
    06:44, 14 окт 2019
    Произнася се Изинжово !
  • 4
   Аз
   Аз
   2 -5
   11:56, 14 окт 2019
   Хасково. Нет бях в публиката по това време и единствените, който явяваха раздори бяхте Вие! След като си тръгнахте, по-скоро госпожата знаеща много... всичко си продължи напълно нормално!

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  04 юли 2020
  Последни новини