От х:

Днес в x:

Областният кръг на конкурсите „Букет“ събра 400 участници

Изображение 1 от 3

    „Всички ние и тези, които ще пораснат с конкурсите „Букет“ ще бъдат посланици на заедността, толерантността, единството и многообразието. И това е нашата човешка мисия в нашата родина – България. Сигурен съм, че ние го правим с много голяма любов“. Това заяви зам. -председателят на ДПС инж. Хасан Азис при откриването на четвъртото издание на Областния кръг на националния конкурс за любителско творчество „Букет 2019/2020“ под мотото „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността“. Събитието се проведе при огромен интерес в салона на Дома на културата в Кърджали. Надпреварата се осъществява под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на Движението Мустафа Карадайъ, а главен координатор е Мукаддес Налбант.

    Инж. Хасан Азис подчерта, че всяко следващо издание на конкурсите „Букет“ ще става все по-значимо в културния календар на дадена община или област. Той предаде на участниците и присъстващите родители специалните поздрави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и на лидера на Движението Мустафа Карадайъ.

    Събитието бе уважено от члена на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шевкед и Ерол Мехмед, депутатът в 43-тото Народно събрание Салиха Емин, областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам. Специални  гости на мероприятието бяха областните координатори на конкурсите „Букет“ в Шумен и Варна – Зюхре Мердан и Тюркян Рюстем.

    „Ние сме хора с корени. Пазим многовековните си традиции и чрез подобни инициативи, които създава ДПС, отстояваме своята култура във времето“, заяви в  своето приветствие народният представител Ерол Мехмед. Той подчерта, че конкурсите „Букет“ дават сцена на талантливи и даровити деца, които  ще се развиват и ще успяват в България.

    В продължение на 5 часа, около 400 участници от различни възрастови групи показаха своите изпълнения и таланти. Те бяха разделени в категориите музикално изкуство, танцови изпълнения, художествено слово/театър и изобразително изкуство. Оценяваше ги компетентно жури с председател хореографа Юксел Есен от Кърджали.

    В категория „Музикални изкуство“ (индивидуално участие до 18 години) първо място спечели Пламена Манолова от НЧ „Васил Левски“  от кирковското село Дрангово с песента „Росни ми, Росни, Росице“.  А първенецвъв възрастовата група над 18 години стана солистката на момчилградската група „Зейбеклер“ с худ. ръководител Метин Хасан – Росица Максимова с народната песен „Гъмълдан“ (Раздвижи се).

    Детска фолклорна група „Заспала е Ружка“ от Момчилград e пoбeдитeл в груповите изпълнения до 18 години.

    В категория „Танцови изпълнения“ (групови изпълнения до 18 години) на първо място се класира танцов състав „Родопесинтилери“ от Момчилград  с „Караденизойуну“.

    Кюбра Дурали от кирковското село Бенковски спечели първото място в категория „Художествено слово/театър“ (индивидуално изпълнение до 18 години). Тя прocълзивcичкиприcъcтвaщи в caлoнa c eмoциoнaлнoтocиcтихoтвoрeниe „Уян“ (Събуди се).

    Група „Калинка“ от Черноочене е първенец в груповите изпълнения до 18 години.

    В кaтeгoрия „Изoбрaзитeлнoизкуcтвo“ първoмяcтo във възрacтoвaтaгрупaдo 10 гoдиниcпeчeлиЕсел Ибрахим. Пoбeдитeл във възрacтoвaтaгрупaoт 11 дo 18 гoдини e Керим Садък. Айджан Хабибcпeчeлипървaпoзиция във възрacтoвaтaгрупaoт 18 дo 35 гoдини. Класиралите се на първите три места получиха парични награди и грамота. Наградени бяха и призьорите в категория „Книжовен турски език“.

    Класиралите са на първо място във всичките пет категории ще участват в Националния кръг на конкурсите „Букет“, който се очаква да се проведе през април 2020 година.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини