От х:

Днес в x:

500 лв. за хвърлен боклук извън определените места

Изображение 1 от 6

    За безразборно изхвърляни отпадъци в района на картинг пистата в Хасково, сигнализира читател на Haskovo.net. Част от боклуците са стоварени край стария път за Пловдив, в близост до депото за строителни отпадъци в Хасково.

    Във вътрешността на гористата местност пък има стари дивани, изхвърлени домашни потреби, автомобилни части, разказа още хасковлийката.

    В същото време, само на метри от нерегламентираното сметище, има депо за строителни отпадъци, а освен това има и други регламентирани места за изхвърляне на едрогабаритния боклук.

    Старите мебели се водят едрогабаритни отпадъци от бита. Те могат да се оставят във фирма "Феникс Гама" в индустриалната зона на Хасково, до завод "Родина", с която община Хасково има сключен договор, какъвто се изисква според Закона за управление на отпадъците, обясни началникът на отдел "Екология" в кметството Любомир Георгиев.

    Дружеството има ангажимент да приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване от бита и едрогабаритни отпадъци от бита - матраци, дивани, фотьойли, печки, хладилници. Транспортът е за собствена сметка.

    "Гражданите могат да ги натоварят и да ги занесат на площадката на "Феникс Гама". Оставят ги и си тръгват. Нито гражданинът плаща, нито фирмата плаща на хората, нито общината", обясни още Любомир Георгиев.

    Той допълни, че автомобилните части трябва да се предават в пунктовете за автомобили, които от своя страна трябва да имат договори за пластмасите, за металите, за маслата. Такива договори трябва да имат и автосервизите, допълни Георгиев.

    Големите количества строителни отпадъци пък трябва да се изхвърлят на площадката до картинг пистата в местността "Кара Ямач" в Хасково. Преди това обаче гражданите трябва да заявят в общината количество на боклука и да платят такса - 4.10 лева на кубик. Иначе за депото няма такса. Там  могат да се изхвърлят и строителни отпадъци от битови ремонти до 1 кубически метър, което е разписано в Наредбата на община Хасково за отпадъците. В този случай заявка не се изисква.

    Забранено е изхвърлянето на строителни отпадъци в кошовете за битови отпадъци, както и на нерегламентирани за целта места, казаха от общината. На входа на депото до картинг пистата има табела, на която е записано, че е предвидена глоба от 500 лева, при изхвърляне на отпадък извън площадката.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини