От х:

Днес в x:

Етиопският премиер Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 г.

Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2019 г. на етиопския премиер Абий Ахмед Али.

"Норвежкият Нобелов комитет реши да връчи Нобеловата награда за мир за 2019 г. на министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед за усилията му за постигане на мир и международно сътрудничество, за решителната му инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", обявиха в мотивите си от Нобеловия комитет.

От комитета допълват, че когато Абий Ахмед е станал премиер през април 2018 г., той ясно е изразил желанието си да се възобновят мирните преговори с Еритрея...в тясно сътрудничество с президента на Еритрея Абий Ахмед бързо е разработил принципите за мирно споразумение за прекратяване на конфликта между двата съседа.

Норвежкият Нобелов комитет се надява мирното споразумение да помогне за положителна промяна в Етиопия и Еритрея.

От пресслужбата на етиопския премиер обявиха, че се гордеят "като държава".

През 2018 г. Еритрея и Етиопия обявиха споразумение за прекратяване на войната. Двете държави, влезли в гранична война от 1998 до 2000 г., възстановиха отношенията си през юли 2018 г.

Миналата година с престижната награда бяха удостоени гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге и иракският правозащитник Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

99 Нобелови награди за мир са връчени между 1901 и 2018 година. 24 организации са спечелили наградата. Два пъти наградата е връчвана на трима души. 17 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия и литература. За литература бяха връчени две награди - за 2018 и 2019 г. В понеделник ще бъде връчена наградата за принос в икономиката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини