От х:

Днес в x:

Първото премиерно куклено представление за сезона кани възрастни и деца в Хасковския театър

    Вълшебната приказка за котарака в чизми ще разкажат, но под малко по-друг ъгъл и с повече провокация и към децата, и към възрастните режисьорът Леонард Капон и актьорите от хасковския театър.

    Класическата приказка за Шарл Перо е първото премиерно детско заглавие от афиша на ДКТ “Ив. Димов“ за този сезон.

    За първи път в тази постановка диригентът на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков ще се представи като автор на театрална музика.

    Драматизацията и режисурата е на Лео Капо. Негови са и основните идеи за сценографията. В процеса на работа обаче всичко е доизградено на сцената от актьорите-и визията, и текста, разказа режисьорът и призна, че първите репетиции са започнали без текст, само с бележки.

    Ролите са поверени на артистите Стефани Раманска, Петър Влайков, Димитър Атанасов. В актьорския състав за първи път пък своята премиера в куклена постановка ще има иначе добре познатото лице от драматичното представление „Оркестър Титаник“ и комедията „Сън в лятна нощ“ Емануил Костадинов.

    Бяха представени и новите попълнения в техническия състав на театъра -осветителят Панайот Панайотов и Ганиела Ганева, която е зад пулта, като озвучител.

    „По принцип се стремя да правя представления за деца с родителите им, радвам се, че и актьорите поддържат тази моя идея“, посочи Лео Капон при представянето на спектакъла преди неговата премиера. Режисьорът смята, че именно този формат е бъдещето на развитие на жанра“театъра за деца“.

    В представлението, което предстои за хасковската публика, са вплетени и още познати приказки, без това обаче да нарушава основния сюжет на „Котаракът в чизми“ и да променя края на добре познатата история за добрия, смел и умен котарак, който прави така, че да донесе на бедняка си господар щастие.

    „Идеята е децата да проявят любопитство и да бъдат провокирани да прочетат и други произведения на драматургията и литературата, а погледът да е свързан и малко с възрастните-със съвремието ни. Затова в текста има препратки към Дон Кихот, към трите прасенца, от прочутия филм на Марио Моничели „Армията Бранкалеоне“, има и препратки в музиката от „Човекът от Ламанча“, разкри Леонадр Капон. Режисьорът отбеляза, че макар с някои от актьорите да работи за първи път, репетиционният процес е бил много приятен и ползотворен, а спойката се е получила бързо.

    „Не можем да насмогнем да фантазиите на Лео, но всичко е много динамично и има добър резултат“, обобщи Емануил Костадинов. И той посочи, че прочитът на приказката на Шарл Перо е изцяло различен сега, но без да бъде нарушаван финалът, само до него се стига по различни пътища.

    Премиерата на „Котаракът в чизми“ е тази неделя /13.10/. Две са представленията в Камерна зала-от 11 и 18 часа.

    „Пиесата е натоварена с достатъчно мисли за това как да се живее, кое е ценното в живота, какво е всъщност приятелството, но в никакъв случай не е еднозначна с една мисъл, която да се повторя или да се изказва. Предпочитаме в нашата работа идеите да не се изказват, а да достигаш с мисълта си до тях. Мисля, че това е полезно упражнение и за деца, и за възрастни“, кани Лео Капон зрителите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини