От х:

Днес в x:

13 °C

Модернизираната хемодиализа в Хасково поема по 22-ма пациенти наведнъж

  Обновената изцяло, разширена и оборудвана с нова модерна апаратура хемодиализа на Хасковската областна болница ще може да обслужва наведнъж по 22-ма пациенти. Това обяви при официалното откриване днес на реновираното отделение изп.дир. на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. „Ремонт е донякъде вярното определение за отделението, но аз по-скоро бих казал, че това е новата хемодиализа на хасковската болница, защото тя в момента е почти удвоена като площ, а постовете вече са 22. Преди една година отделението имаше възможност да обслужва 14 души на смяна, а сега капацитетът на отделението е увеличен с почти 50%“, подчерта той.

  Доктор Гелов призна, че преди време е имало оттегляне от на пациенти от манипулации в хемодиализата в Хасково.

  “Общият брой на пациентите, които се обслужват в хемодиализата на хасковската болница бавно и полека започна да нараства, а имаше период, в който пациентите бяха започнали да се отдръпват от манипулация тук заради остарялата техника. А това беше причина и медицинския екип да няма възможност да разгърне своите професионални качества“, призна д-р Гелов.

  Обновяването е направено с 230 хил. лева, отпуснати по линия на програмата на Министерството на здравеопазването за подобряване на работата на хемодиализните отделения в страната. Отделението разполага и с 6 нови висококласни апарата за диализа и към водоочистващата система за обратна осмоза, филтрираща водата е добавена нова част, за която могат да бъдат закачени до 25 апарата.

  На откриването днес бяха показани и два нови автомобила, които са закупени от болницата на лизинг по спечелени обществени поръчки. С тях ще се обслужват специално пациентите на диализа от по-отдалечените населени места в областта. Има създадена възможност и за транспортиране до отделението на пациенти, които са в инвалидни колички, отбеляза шефът на болницата.

  Новото отделение освети отец Никола. А лентата прерязаха д-р Гелов и вр.и.д областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  „Това е чудесна придобивка за областта. Вследствие на доброто управление, нещата се случват тук.“, отбеляза тя и пожела здраве и успехи на пациентите и на лекарския екип.

  В момента в отделението по хемодиализа в Хасковската болница се обслужват около 60 болни, които са трайно на диализа. През годината постъпват между 20 и 30 болни с остра бъбречна недостатъчност, след процедурите при повечето от тях се възвръщат бъбречната функция. Един-двама от пациентите обаче остават трайно на диализа, обобщи шефът на отделението „Хемодиализа“ д-р Владимир Попилиев.

  Районът на обхват на пациентите стига до Маджарово, Симеоновград и дори Раднево. През лятото по време на престоя си при роднини, услугите на хасковската хемодиализа ползват и пациенти от Турция.

  В екипа на д-р Владимир Попилиев има трима лекари, в отделението се обучават и двама специализанти по нефрология. Новата апаратура ще подобри работата им и ще спомогне за по-качествената диализа на пациентите.“ Всички апарати, които бяха с над 30 хил. часа работа, по стандарт са подменени, а новата апаратура отговаря на най-съвременните стандарти за диализно лечение. Осмозата е разширена, за да може да захрани повече апарати, а това е важно за качеството на диализата.“, отбеляза шефът на отделението.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (36)

  • 1
   Да
   да не дава Господ
   36 -20
   13:10, 9 окт 2019
   Похвално,заслужава адмирации екипа на д-р Гелов,за добрата инвестиция и отлично свършената работа.Дано и за стария хирургически блок се намерят пари и Хасково да има добра база за лечение на своите граждани.Успех,а на болните-по-бързо оздравяване!
   • Ku
    kuma lisa
    1 0
    09:21, 12 окт 2019
    Едно уточнение за незнаещите какво означава ДИАЛИЗА --когато няма здрав и работещ бъбрек /изсъхнали са/ тогава това се прави от диализната техника --- така че няма тук какво да им "Оздравее"--- за голямо съжаление тези пациенти са обречени , ако не се направи трансплантация. Иначе ---адмирации за управата , но да се ремонтират и др.отделения , а не да приличат на морги с падащи мазилки и мухлясали стаи.
  • 2
   Го
   гост
   80 -18
   13:46, 9 окт 2019
   Делян Добрев в качеството си на какво и той прерязва лентата? Само представители на Герб виждаме там какво се фукат до вчера не бяхя стъпили в болницата а сега през ден са там брейййй.
   • Ас
    Асковлия
    54 -9
    14:43, 9 окт 2019
    Делянчо, да беше облякъл по официално облекло. С подобен екип чистеше Кенана с Беливанов на предишната кампания. Толкова ли си велик, че не проявяваш уважение към всички там. Поучи се от по - големите! Виж Гелата сложил вратовръзка, сако и изгладен панталон, въпреки че можеше да си надене зелените дрехи от хирургията.
   • До
    доктор ох боли
    3 -14
    23:32, 9 окт 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   Де
   делчм
   58 -11
   13:55, 9 окт 2019
   делянчо да не е болен че напоследък все посещава болницата????
   и защо реже лентата, да не би той да ги е дал тези пари за благотворителност?? сигурно има някаква схем на с лекарства, пътеки и лапане на пари за сметка на бедния народ :(
  • 4
   Па
   Пациент
   41 -6
   14:20, 9 окт 2019
   Който умрял,умрял,който оцелял ще минат да го видят докъде е стигнал със здравето,и да го "помолят" да гласува за правилните хора.
   Ако днес са изборите,а утре вече няма избори,днес ще олижат задниците на всички,ще обещават всичко на всички,само и само да ги изберат за Кметова, общински съветници и прочие.
   Не Обещавайте,а работете за народа да е здрав!
   Гелов,стига с тези PR изпълнения,никога няма да стигнеш Пловдив или София,никога!
   В Хасково ще лекуваш само циганите,там е златото!
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   36 -7
   14:34, 9 окт 2019
   Герберската подлога поп Никола опяваше всичко около Беливанов и ...видяхме какво стана...
   • По
    поп златко
    13 -3
    20:01, 9 окт 2019
    Браво Янко ....
   • Ма
    матей
    8 -3
    23:31, 9 окт 2019
    не можеш да си изплатиш черната душа и греховете ей. имай страх от Бога. сега лижеш оная работа на дявола за жълти стотинки но после ще бъдеш в катрана, богохулнико нещастен.
   • Ku
    kuma lisa
    2 0
    09:28, 12 окт 2019
    Сега предизборно е минал да опее тези обречени хорица , да остане след снимките и Пиара , че да се изповядат горките за греховете си дето от 2009 год. все за тезе Герберасти са гласували , да стигне Родината до такава невиждана разруха в мирно време !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6
   Р.
   Р.О.
   45 -6
   14:42, 9 окт 2019
   Не пишете само тука хора... Излизайте да гласувате, ако не го направите Вие, е ясно, че герб ще са отново на чело на Хасково благодарение на цветнокожите сЪграждани. Виждате как се активират за по месец на 4 години...
   • Ни
    ники
    3 -13
    20:18, 9 окт 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ха
    Хасковлиа
    31 -8
    20:49, 9 окт 2019
    На първи тур за всеки друг само не за Делянчовия кандидат,а на втори всички за опонента му.
  • 7
   Jo
   John
   26 -1
   16:23, 9 окт 2019
   платен репортаж*, а ма той тука бил безплатен!

   * - в един друг сайт със същите снимки
  • 8
   До
   До Р.О
   46 -7
   16:32, 9 окт 2019
   Напълно те подкрепям! Ако не искаме местната шайка на Мавъра отново да ни управлява на 27.10.всички пред урните.Нека покажем на това нагло момченце,че в Хасково все още има будни граждани които искат да живеят в демокрация,а не в мутренска държава.Вярно е,че ще сме изправени срещу насилие и рекет,купени гласове, безпринципни договорки с ДПС и манипулации,но ако се чувстваме свободни хора ще се изправим като един срещу това зло.
  • 9
   Гр
   гражданин ............с позиция
   15 -55
   16:33, 9 окт 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ха
    ХАНКО БРАТ
    16 0
    02:20, 10 окт 2019
    "Гражданино с позиция",(каквото и да означава това)според мен герб нямат нужда от такива като теб,които получават пари да ги възхваляват ,но нямат капацитета за това.Ти величаеш добрев но сриваш герб, защото една отговорна партия би се погрижила за здравето на народа си без ходатайстването на който и да било.Един местен патриот ,както се опитваш определиш добрев ,никога не би предал Хасково и да работи за друг град,още повече че Беливанов беше негов избор.Ако имаше и капка морал и ако счита Беливанов за провал на герб, добрев трябваше да си е подал оставката отдавна пред ръководството на партията защото той е негов избор. Знам че няма смисъл да говорим за морала на човек който плаща наем на майка си с нашите пари за жилището в което живее в София, но и това е основателен повод за оставка ,ако беше достоен човек.Изводът е че думите достойнство ,морал и добрев , герб а също така и всички партии от "прехода" нямат нищо общо.Другият извод е че трябва всички да гласуваме за да намалим възможноста за фалшифициране на изборите.Ако нямате кандидат за който да гласувате има графа " не одобрявам никого",но гласувайте.!!!!!!!ЗАБЕЛЕЖКА: Изписването на някои имена на партии и хора с малки букви не е от бързане или слабо познаване на правописа , а от липса на уважение към същите.
  • 10
   Гр
   Гражданин
   34 -3
   17:11, 9 окт 2019
   Някои от тези доктори , които се виждат на заден план , защо не са си по РАБОТНИТЕ МЕСТА , а пак са на разни снимки и посещения нямащи НИЩО ОБЩО със тяхната специалност.
   Само и единствено заради кандидатурите им за нещо/нищо.........

   Искат от нас ДОВЕРИЕ да ни управляват следващите няколко години , а в същото време НЕ ОПРАВДАВАТ ВЕЧЕ ГЛАСУВАНОТО ИМ ДОВЕРИЕ ОТ НАС - ТЕХНИТЕ ПАЦИЕНТИ.

   Независимо дали има чакащи или пациенти със часове , те се “ вдигат” и отиват на СНИМКИ. Налага се пациентите да чакат със часове , а някои се и отказват.

   Изводите оставям на всички вас ...........
  • 11
   Пр
   Прост селянин
   17 -4
   17:41, 9 окт 2019
   Каражъта и той от не си гледа дюкеня в Узунджово. Няма наидане тая фамилия. Сея деня млог им дойде на сичките гербажие яденто и пиенто. Такъу обикаляне и кьор суфри друга партия няма. Нямат наидане, нямат кандисване. Нит са напиват,нит си отиват.
   • Ми
    Митев
    2 -9
    23:28, 9 окт 2019
    Янко прозрачен си като целофан но си по безполезе... Виж коментара
  • 12
   Ко
   колко време
   32 -3
   18:44, 9 окт 2019
   Дали ще го видим Д.Д и в циганската махала или там ще прати някой друг да събира гласове за ГЕРБ. Бог да пази Хасково от Д.Д
  • 13
   Is
   Istinata...
   33 -4
   19:14, 9 окт 2019
   Искам да попитам на логото на Герб има писано работа ,работа ,работа,работа , много искам да знам тяхното определение за работа работа и прочие може би да унищожат града до такова състояние ,че само кучета и плъхове да останат в този застаряваш и обезлюдяваш слънчев град , като беше преди... Задавам този въпрос и търся да ми обясни някой за тази ""работа"", защото доста добре се вижда какво направиха за града една църка на влизане в града която бяха обещали да направят "милионерчетата" не намериха средства да завършат егати и работата срам и позор ...!
   • Ко
    конуш
    2 -12
    23:27, 9 окт 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 14
   Ро
   робинчо худчо
   25 -3
   19:58, 9 окт 2019
   Работа,разбира се.Обяснявам Ви моето виждане.Раята,ние,обикновените граждани на Хасково трябва да работим,задружно и за предпочитане без почивен ден и неплатени болнични.30 дни по 20часа,даже 4 ч.сън е за паразитите.Трябва да си плащаме едни от най-високите данъци в БГ,най-скъпата вода,такси смет и т.н.и т.н.Край нямат.Ами заплатите на паразитите,които са ни яхнали.Ами те нямат ли разходи,бе хора.Техните такси,данъци за вилите по моретата,балкана,Гърция и още незнам си къде?Те нямат ли нужда да си почиват,да пообиколят света,да карат скъпи коли,да не забравяме и за марковите дрешки.Не ви ли е срам да мислите по въпроса.Разсипват се от работа,умуване,далавери,комбинации и и дертове къде да си вложат парите.Не трябва да разсъждаваме какво е работа.Нямаме такова право.Има кой да мисли за това-тези ,които ще сложим в креслата след изборите.Затова да помислим кой как ни е управлявал досега,кой изгони децата ни от града и Бг,как ни лекуват и ...няма край.Писна ми,хващам си Шъруудската гора и това е.М/у другото да знаете,ако ви изпишат загряваш крем за преуморени мускули,няма по-евтин от 14лв.Обаче Виетнамското чудо от едно време още го има-по 70ст.Днес си купих и аз,то от рекети и данъци за друго пари няма.Хайде със здраве,Хасково
   • Ро
    робовладелец
    3 -15
    23:26, 9 окт 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • Ku
    kuma lisa
    2 0
    10:27, 12 окт 2019
    Много добре казано , самата истина --- ще отговоря на някои от риторичните въпроси ---- гоненето на нашите деца започна от 2009год. , началото на Апокалипсиса за народа , идването на власт на Б.Б. след много успешен PR , заставайки на ключови позиции и преспивайки раята с ТВ-изяви --- казаха си всички "Това е месията , който ще ни спаси от мизерията !"----- Да ама неееее !-- това е ликвидатора на държавата с цялата си свита около него --- лизачи и подлоги , които не мислят какво се случва , а стискат кокала и викат УРА , ТОЙ Е МЕСИЯТА !!! Цяла Европа ни се смее -- Мутрата на Т.Живков управлява България --- това е ЛИКВИДАТОР и деспот в чистия смисъл на тези думи !!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
  • 15
   Ко
   конче
   16 -1
   21:24, 9 окт 2019
   на всеки 4 години стават чудеса с нашите пари в името на кметски и министърски кампании!
  • 16
   Да пази господ да не я виждаме тази зала!
  • 17
   Ро
   робин худчо
   13 0
   23:59, 9 окт 2019
   до смешника с гръмкото име ''робовладелчо''-много ме зарадва жлъчното ти коментарче.Това означава,че съм написал истината.Би ти отивало повече ''Дупедавец''.Вземи си едно лексотанче и си почини,посънувай си шефовете,те видяха ,че се отчете.Ама пиши на български,бе човек.И на шопски да се мъчиш,интелекта ти е ясен.Хайде със здраве
  • 18
   Ес
   еснаф от центъра
   18 -1
   08:53, 10 окт 2019
   Хубаво е , че има модерно отделение за хемодиализа в хасковската болница. Няма нищо лошо, че е открито, нито , че поп Никола го е осветил, нито че Янко Митев му се зловиди всичко това. Но бива ли да се прави предизборен пиар с тези неща. Какво е това д-р Гелов да се държи като последния подлизурко и да твърди, че без Д.Добрев и С.Дечев нямало да го има отделението. Може ли да ми каже какво конкретно са направили тези двамата, в какво се изразява техния принос, незаменимост и святост? Грозно е. Все едно , че всеки истински гражданин на Хасково не би помогнал за такова нещо, ако е имал възможност. Но , да, прав е доктора...нали ги видяхме на снимка с Дечев да пускат левчета в касичката, в която децата събират жълти стотинки за болнична апаратура. Сигурно това е скъпоценния принос на тези хора. Е, ние обикновените хасковлии не бихме се унижили с подобен евтин популизъм. Ние сме добросъвестни данъкоплатци и заслужаваме да имаме мозерно отделение за хемодиализа в хасковската болница, без някой да ни намеква, че неморален човек като Добрев и не особено интелигентен мъж като Дечев са ни го харизали.
   • Jo
    John
    11 -1
    11:30, 10 окт 2019
    другаря добрев е направил много неща, например да настани ирена узунова в борда на директорите на мбал, а заплатите им са колкото една нова линейка всяка година!
   • Дя
    дядо Данчо
    10 -1
    11:42, 10 окт 2019
    Д-р Гелов казва че това се е случило благодарение на Дечев и Добрев,ако може някой да ми каже кой от тях с колко е финансирал ремонта с лични пари,защото това е направено с нашите пари,ега си наглите и безочливите тикви!Бях фен на Б.Б. но след като остави Мавъра да кадрува в Хасково вече на им вярвам!
  • 19
   Ес
   еснаф от крайния квартал
   5 0
   11:21, 10 окт 2019
   Колега от мен имаш четири пъти ДА.По -точно ото това не може да се каже.
   • До
    Довиждане мечти
    5 0
    12:29, 10 окт 2019
    Морално разложения Г.Иванов подари 8 декара общинска земя за църква на русофила комунист популярен като сладко. А оня я разпродаде на роднини за да се изгубят дирите.
  • 20
   От
   Отврат
   3 0
   15:32, 11 окт 2019
   Олеле! Смахнатия "хомеопат" Янакиев и той там... Който може да бега по- далече...от Хасково

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  22 окт 2019
  Последни новини