От х:

Днес в x:

В Санкт Петербург почетоха паметта на убитата журналистка Анна Политковская

На Троицкия площад в Санкт Петербург се събраха няколко десетки граждани, за да почетат паметта на журналистката Анна Политковская, която беше убита на 7 октомври преди 13 години пред дома си. Поръчителят на престъплението все още не е назован. Застъпниците на свободата на словото отбелязват факта, че неудобната за властта журналистка е застреляна на рождения ден на руския президент Владимир Путин.

Организаторът на събитието - депутатът от Законодателното събрание на Петербург Борис Вишневски, напомни, че личности като Политковская, журналистиката бързо се изражда в пропаганда. На страницата си във Фейсбук той написа заглавие "Преди 13 години беше убита наблюдателката на "Новая газета" Анна Политковская", последвано от празен лист и заключение: "Ето какво прави следствието, за да установи поръчителя".

По време на възпоменателната акция прозвучаха призиви да бъдат защитени журналистите, срещу които сега се водят дела заради изразени от тях позиции, които са неудобни за властите.

Участниците споменаха името на псковската журналистка Светлана Прокопиева, обвинена в оправдаване на тероризма заради опит за анализ на причините за извършването на терористични актове от младежи.

Във възпоменанието се включиха много млади хора, за които Анна Политковская е пример и вдъхновение.

Представителката на ингушката общност в Петербург Хава Хазбиева напомни колко много обичат Анна Политковская в Чечня и в Ингушетия. Тя разказа за преследванията срещу ингушите днес зарази недоволството им срещу установяването на нова граница с Чечня и призова да не бъдат забравяни хората, пратени в затвора преди половин година заради позицията им.

На мястото на акцията бяха поставени портрети на Анна Политковская, запалени свещи и цветя.

На вчерашния ден отдаващите почит към Политковская напомниха и за други убити критици на Путин: опозиционния политик Борис Немцов, бизнесмена и политик Борис Березовски, бившия подполковник от КГБ Александър Литвиненко.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини