От х:

Днес в x:

Готвят правила за извънсъдебно решаване на спорове

    Правила уреждат алтернативно решаване на спорове. Те са изработени от Сдружението за правна помощ на потребителите в партньорство с Районен съд – Хасково по проект, финансиран с европейски и национални средства по оперативна програма „Добро управление“. Главната цел е разширяване на обхвата и практическото прилагане на алтернативните способи за решаване на потребителски спорове в България.

    Днес в зала “Хасково“ се проведе обществено обсъждане на проекта за правилата за алтернативно решаване на спорове, на което присъстваха съдии, адвокати, прокурори. Подробности за проекта даде председателят на сдружението доц. д-р Димитър Деков. Той поясни, че тези правила ще се използват от органи, които ще се създадат за алтернативно решаване на спорове. Допълни, че тези правила ще засягат случаи, в които липсва фактическа и правна сложност.

    Алтернативното решаване на споровете предвижда 3 възможни процедури за алтернативно решаване на споровете. Първата е сближаване на страните, наподобяваща класическата медиация в рамките на потребителските отношения, следващата е процедура с предлагане на решение, а третата е процедура с налагане на решение. По две от тях има разписани проекти за правила за работа.

    Доц. д-р Деков поясни, че директивата за алтернативно решаване на спорове цели да уреди предимно онлайн търговията, която в последните години набира темпове.

    На дискусията присъства председателят на Районния съд в Хасково Пламен Георгиев. Той заяви, че с разработването на правилата за алтернативно решаване на спорове ще се разтовари съдебната власт от многобройни случаи с относително нисък материален интерес и ниска правна и фактическа сложност. От друга страна решаването на такива случаи ще бъде сравнително евтино и бързо.

    Съдия Георгиев поясни, че правилата по проекта касаят потребителски спорове, независимо дали за стока, или за услуга. Целта на този проект и на тези правила в никакъв случай не е да се ограничи достъпа до правосъдие, а да се разтовари правосъдието, категоричен е магистратът.

    В залата днес присъства адвокат Тодор Ташев, който изказа скептично мнение към проекта за правилата. Той смята, че с една от процедурите може да се стигне до злоупотреби, които са в ущърб на търговците. Според него чрез изготвяне на правилата за алтернативно решаване на спорове и създаване на органи за работа ще бъдат възродени арбитражните съдилища, които бяха закрити. Той вече е сигнализирал Хасковската адвокатска колегия, омбудсмана на България и КРИБ, готви жалба и до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

    Д-р Стоян Мемцов от Сдружението за правна помощ на потребителите заяви, че проектът за правилата е в начален етап и може да бъде променен. От организацията не приеха критиките на хасковския юрист към проекта за правилата.

    Проектът продължава до август 2020 г. и е на стойност 97 447 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (26)

    • 1
      Ан
      Анонимен
      1 -8
      19:10, 7 окт 2019
      Съвпадение на имена, Тодор Ташев, бе.. Умре, изкри... Виж коментара
      • То
        Тодор
        8 -1
        19:58, 7 окт 2019
        Тодор Ташев е жив и здрав , има съвпадения с имената на неговия дядо
      • На
        на пост
        4 0
        08:02, 8 окт 2019
        Ташев е на пост и не спи ,дава караул срещу абсурдите , бах на срещата и за пръв път видях как другите адвокати също го подкрепиха.
    • 2
      Извънсъдебното "решаване на спорове" дали ще прилича на извънбанковото събиране на задължения, защото имам определени съмнения в тази посока?
    • 3
      Bo
      Borgir
      17 -1
      19:51, 7 окт 2019
      Я кажете колко парички дръпнахте по проектчето! Инак алабалистиката ни е добре познатото кухо плямпане на разни партийно приближени тарикати.
    • 4
      88
      888
      21 -1
      19:54, 7 окт 2019
      абе щом Т Захариева е тм мирише на далавера тя не пропуща току така
    • 5
      Кю
      Кюмуров
      20 -1
      20:00, 7 окт 2019
      Проект, финансиран с европейски средства. Коментарът е излишен. Измислили са си актуална тема(онлайн търговия), кандидатствали ли са и са спечелили европейски средства. Сега ще проведат за парлама ей такива мероприятия и ще гушнат паричките.
      • Н
        Н
        1 -1
        14:35, 8 окт 2019
        На Вас лично какво Ви пречат европейските средства? Напишете и Вие проект, кандидатствайте и го спечелете.
        То не става само с мрънкане по форумите. Много сме силни да даваме оценки и да критикуваме наляво и надясно. Но да седнем и на направим нещо полезно- не, трудна работа.
      • Кю
        Кюмуров
        1 0
        17:58, 8 окт 2019
        Какво полезно ще направят. Ще открият топлата вода и колелото. Да видят как е в развитите държави и да го приложат. Тези двамата са видели, че в България това все още е бяло поле и са решили да се облажат. Хич не им дреме за потребителите. Ще направят една конпилация от чужди закони и ще лапнат европарите. Колкото до писането на програми- има 750 000 държавни служители, те трябва да ги пишат тези програми. Ако има(преди имаше) министерство на търговията, то трябва да изготви наредбата. От къде на къде сулю и пулю от Хасково ще решава общонационални въпроси. Или пък за този въпрос да се обяви конкурс за представяне на проекти изработени за своя сметка и който го спечели да му се плати, останалите да пият студена вода. А сега на тези печалбата им е гарантирана независимо какъв продукт ще дадат. Предварително им се плаща, без да се знае какво ще направят. Далавери и корупция.
    • 6
      Па
      Пармаков
      18 0
      20:09, 7 окт 2019
      В България има 700 000 държавни служители(работници). Какво работи тая армия, та даже ако в тая държава се наложи някъде да се забие 1 пирон, ще се организира обществена поръчка вместо един от тях да вземе една тесла и да свърши работата.
    • 7
      Ви
      Виждам слуга на Сорос
      10 0
      20:30, 7 окт 2019
      "Готвят правила за извънседебно решаване на спорове."
      Що бе , на тези тарикати съдиите не им ли се работи вече ? Компетенциите не им ли стигат за да решат едно търговско дело ? Или може и без тях и да закриваме държавата ?
    • 8
      ЕЩ
      е що така бе?
      12 0
      22:32, 7 окт 2019
      Що махнахте анкетата за кого от кандидатите за кмет ще гласуваме? Направо смешни станахте! Резултатите ли не ви харесаха, или шефчетата ви се уплашиха
      • Бр
        Браво
        9 0
        22:54, 7 окт 2019
        Тъкмо това щях да питам. Май някой се изплаши, а? 😉
    • 9
      Ре
      Реалист
      10 -1
      03:04, 8 окт 2019
      Започнете с това, че проектът е финансиран от Сорос и спрете...
      Това не е проект, а лайнян бълвоч..
      • Ха
        Ха
        1 -2
        14:43, 8 окт 2019
        Джордж Сорос е американец, а проектът е с европейско финансиране. Не сте учили география когато е трябвало.:)
        Имам 2 въпроса към Реалиста:
        1.Знае ли нещо конкретно за Сорос и за нещата, които е финансирал. За факти питам, не за митове.
        2.Прочел ли е поне два реда по темата на проекта, който нарича с такива грозни думи или просто стилът му е такъв.
    • 10
      Пи
      Пирончев
      5 0
      07:10, 8 окт 2019
      Бандюги с бели екички, тарикати. Ще си натъпчат джобчетата с банкнотки , а вия блъскайте цяла година, за да вземете толкова, колкото тези ще вземат за 1 час празни приказки.
    • 11
      Де
      Демирев
      9 0
      07:13, 8 окт 2019
      Двамата на снимката изглеждат като доста печени айдуци, и в никакъв случай като защитници на раята.
    • 12
      ИВ
      И въпреки Ташев ще стане...
      4 -5
      07:29, 8 окт 2019
      Хайде холан, навсякъде по света може, в Хасково - не! Това обаче не пречи арбитражен съд, някъде по света, да осъди България на колосални неустойки за АЕЦ"Белене". Извънсъдебните форми ги имало още по османско време и са били изключително полезни при разрешаване на спорове от семеен и родов характер, в отдалечените селца и паланки, в религиозните общности. Имали ясно поле на действие и не узурпирали компетенции на кадиите. Скоро ще се наложат. Кадри поне бол! Допускам, само в Хасковско, броят на завършилите право да е над 400 - 500.
      • ЕП
        Е па може
        5 0
        08:00, 8 окт 2019
        Точно Ташев атакува арбитражите и сега те изчезнаха и се спотайват за да се възродят в тази им форма . Ташев е съгласен да има помирителна процедура или правила за предложение на решение , но отхвърля процедурата по НАЛАГАНЕ на решения , която се оказва , че е задължителна за търговеца . Тези решения не подлежат на съдебен контрол . Тази решения не могат да се ползват и за издаване на изпълнителен лист . Ето за това става въпрос . А ако сме честни Ташев е член именно на такава помирителна комисия към КЗП , където страните се приканват да постигнат споразумение .
      • От
        От срещата
        5 -3
        08:19, 8 окт 2019
        Ами то това е на Ташев интересът. Да не му изпразни някой джоба, щото вече бил помирител. До онзи ден за длъжниците, днес за търговците. Или важно е да си правим реклама. Пък колко е юрист...ние си знаем. Жалко за хората, хлъзнали се да му вярват. Много време му отделих на този
      • По
        помирител
        4 -2
        08:44, 8 окт 2019
        Помирителите не вземат възнаграждение .
      • Pd
        pd
        3 0
        08:52, 8 окт 2019
        ако тези процедури се приемат и помирителите трябва да ги спарзат защото те са тези органи, които ще ги прилагат , но помирителите сами намират същите за несправедливи и не ги искат .
    • 13
      Да
      Да разтоварим съда.
      7 0
      08:49, 8 окт 2019
      Съжалявам , че так ще спомена адвоката Ташев , но за разтоварването на съда той имаше две предложения, за изменение който не се приеха . Първо разводите по взаимно съгласие , когато няма деца да минават по административен ред пред Общините . Отиват двамата съпрузи подписват декларации пред ГРАО и излизат веднага разведени . Всички заповедни производства да минават пред Държавните съдебни изпълнители , като администриране , а не през съда , отново неприето . Ако това се бе случило районен съд щеше да има около 1200 бр. по малко дела .
      • От
        От срещата
        3 -5
        10:55, 8 окт 2019
        Не може да съжаляваш, че сам се споменаваш, Ташев. Би било странно. Иначе по правописните грешки ти личи. А за разводите пред общините имаш ли идея кой ще реши конфликтите между съпрузите за родителските права и издръжката за децата, ако не Съда? Не ми отговаряй, ясно ми е.
      • Ив
        Иван Минков
        2 -1
        11:31, 8 окт 2019
        е, да де, но 2400 адвоката ще останат без хонорар!
    • 14
      Пр
      Проектант
      11 0
      08:54, 8 окт 2019
      Проектът е абсолютна глупост. Тия с вратовръзките крадат пари от Европа- наши пари и пари на европейския данъкоплатец. Помислете разумно. Ако един спор може да се реши извънсъдебно кому са нужни правила за това. Прави се писмен договор или дори си стискакт ръцете и се слага край на спора без да се занимава съдебната институция. Ама не! Не ставало така. Трябвало този процес да се регламентира. Да има други институции, които го решават. Вие знаете ли какво бяха арбитражите, когато там се подвизаваха алчни недоразумения като Герджиков например? Купуваха се решения от по-платежоспособната страна. Не е коректно сравнението с арбитражникте съдилища в Лондон и другаде по света. Те са необходими, защото решават междудържавни спорове. Там няма как да действа национално съдилище. Та така, хората са взели пари, направили са нескопосан проект, някакъв тъп семинар, където прекрасната съдийка Даниела Николова е била принудена да загуби няколко часа, вместо да си решава делата , финансирали са коктейл или обяд или вечеря -въобще кьорсофра и след това - готово-могат да се отчетат. Все едно сме във времето на Отечествения фронт.
    Последни новини