От х:

Днес в x:

Пламена Пелант: В Чехия уличните художници намират все по-голяма изява

    Стрийт арт формите на изява стават все по-разпространени в градовете в Чехия. Уличните художници в Пилзен имат възможност за реализация и дори в много от случаите местната община ги търси за съвместна работа. За това разказа пред малките художници от хасковската школа „Пастело“ Пламена Пелант, която ги въведе в магията на графитите.

    Допреди няколко години Пламена Пелант живее в Чехия. От десет годишна е там и в арт училището в Пилзен завършва средното си образование.

    Днес Пламена  работи в  хасковска фирма. Именно от фирмата ѝ работодател са я препоръчали на ръководителите на школата Даниел Русев и Калина Чакалова, като лектор, и дори спонсорираха графити урока на децата в Хасково, като им осигуриха разноцветните спрейове.

    Започва да рисува много малка под давление на майка си. Истински я вдъхновява училищен конкурс, в който трябвало да измислят модели на дрехи. Печели конкурса и тогава тръгва желанието ѝ да стане дизайнер.

    В средното училище в Пилзен се учи да проектира и шие дрехи. Но там учениците, които рисуват, се развиват и в много други направления в изобразителното изкуство. Тя избира като допълнение именно изява в голям формат. „Когато се подготвях у дома никога не ми достигаше мястото, затова графитите ми харесваха.“, разказва Пламена и си спомня, че един от първите ѝ проекти, заедно със съучениците ѝ  в Пилзен, е изрисуването с графити на стар пивоварен склад, превърнат от местната община в арт център. „Беше интересно, учителите бяха много талантливи и ни палеха за работата.“, разказа пред децата от „Пастело“ за силата на добрата мотивация Пламена Пелант.

    Когато усвоява техниката, започва да рисува свои проекти по къщите на приятели, по оградите им, по гаражите и навсякъде, където ѝ дадат картбланш. „Тази възможност за мащабна изява дава много по-различна емоция от това да си пред платното- можеш да разпръскваш боята на големи разстояния. Графитите са разпространени като изкуство и стават все по популярни. Дават свобода, но  един автор трябва и да се съобразява, за да стане рисунката му едно цяло с околната среда.“

    Графити или графито са рисунките или надписите на обществени места-по фасадите на къщи, в метрото, по огради. Те са част от неформалната градска култура. Учените смятат, че корените им са далеч назад във времето. Според някои изследователи за първоизточник на графитите се приемат още пещерните рисунки на първите хора.

    Но графитите най-мащабно се появяват през 20-ти век с хип-хоп и рап културата. Първоначално се смятат за вандалска проява, но с течение на времето, с влиянието на художници като Банкси, някои от тях стигат статуса на изкуство.

    И ако някога графитите са се използвали за начин на общуване между бандите, то днес в повечето случаи те изпълват неугледните градски пространства с послания, дори по социални теми.

    „Ако сме стрийт артисти трябва да се съобразяваме - не може без разрешение, първо и второ- не може да вземем спрей и на нова мазилка на сграда, например, да започнем да драскаме самоволно. Това различава артистите от вандалите-хубаво е да се рисува с план и разрешение, предварително се правят проекти, за да се знае какво ще бъде нарисувано.“ Именно планировката-от зараждането на идеята до начина ѝ на изпълнение прави графитите изкуство", научиха децата от „Пастело“ в първия си графити урок.

    С помощта на Пламена Пелант пространството пред ДНА те превърнаха в арт зона и за първи път пробваха да рисуват със спрей. Като за първи път обаче те пробваха на големи платна, а не направо върху стена. „Трябва да си сигурен точно какво правиш, да си усвоил добре техниката, за да оставиш след себе си красиво послание“, посъветва ги лекторката им.

    Идеята на ръководителите на школата е за още бъдещи съвместни проекти с Пламена Пелант, в които тя да споделя с хасковските таланти наученото в арт училището ѝ в Чехия.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини