От х:

Днес в x:

25 °C

"Винаги съм мечтал за този ден". Когато започнаха да свалят портретите на Путин

Портретът на Путин е свален. Портретът на Сахаров е окачен. Това се случи в един от районните съвети на Санкт Петербург след местните избори на 8 октомври. На първото си заседание съветниците решиха да забранят поставянето на портрети на „действащи политици“ в заседателната зала.

Новото правило автоматично изключва портретите на руския президент Владимир Путин и на близкия до него местен губернатор Александър Беглов.

„Вместо Путин, те окачиха портрет на дисидента и правозащитник Андрей Сахаров“, обяви местният клон на либералната партия „Яблоко“.

Партията спечели мнозинство в съвета на район „Литейни“, където все по-непопулярната управляваща партия „Единна Русия“ понесе сериозно поражение. Решението за премахване на портрета на Путин е взето единодушно, а членовете на „Единна Русия“ са бойкотирали учредителното заседание.

Това решение е символичен резултат от стратегията на опозицията да се фокусира върху местните избори, след като бе изключена от участие в националните избори след 2011 г. и след като Путин се върна в Кремъл за трети президентски мандат през 2012 г.

Районният съвет в „Литейни“ гласува да постави портрет на съветския физик и активист за човешки права Сахаров. Това е „знак за уважение към борбата за свобода, демокрация и човешки права“, се казва в решението.

Съветниците са избрали една от легендарните снимки на носителя на Нобелова награда за мир, направена през месец май 1989 г. в пленарната зала на Конгреса на народните представители, чийто член тогава е Сахаров. Кадърът показва как той остава седнал, когато всички други са станали прави по време на химна на Съветския съюз.

Председателят на предишния състав на районния съвет в „Литейни“, членът на „Единна Русия“ Павел Дайняк, оспори решението като нелегитимно, защото преди изборите той е насрочил учредителното заседание за 9 октомври.

"Естетически съображения"

Четири дни по-рано, съветниците в район „Фрунзенски“ от насочената към бизнеса Партия на растежа също свалиха портретите на Путин и Беглов.

„Винаги съм мечтал да направя това“, каза съветникът Владимир Волокохонски. „Днес проведохме първото си заседание. Обявих, че имам естетически съображения и свалих портретите на Путин и Беглов“. Партията на растежа спечели на изборите на 8 септември 15 от общо 20 съветнически места в района.

Смяната на портретите идва след местните избори, на които властите положиха усилия да не допуснат голяма част от опозиционните кандидати. Въпреки това управляващата „Единна Русия“ отстъпи сериозни позиции в големите градове.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини