От х:

Днес в x:

ЕС може да глоби Volkswagen с до €1 милиард заради избора на Турция

В състезанието за привличането на Volkswagen България играе по правилата на Европейския съюз (ЕС) и на общия пазар, а Турция си прави каквото иска. Анкара не спазва правилата на общия пазар за държавни субсидии и автомобилният производител ще може да извлече полза от това. Тя обаче може да му струва глоба между 400 милиона евро и 1 милиард евро. 

Това обяснява в интервю за "24 часа" президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 година).

"Концернът Volkswagen знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът Volkswagen се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар. Когато Турция е подписала споразумение за влизане в общия пазар, в договора са дадени всички права, а същевременно не са интегрирани никакви инструменти, които да дадат възможност на Европейската комисия да контролира и да наказва Турция, когато тя не спазва правилата", коментира той.

По думите на Плевнелиев има съмнения за много други компании, инвестирали в южната ни съседка, за привличането на които също са били нарушени тези правила.

"Обещаваме на големи концерни пълен достъп до европейския пазар без никакви ограничение, същевременно не спазваме правилата на този пазар и раздаваме субсидии на парче и както намерим за добре. Това е огромна несправедливост и именно заради това състезанието в крайна сметка е нечестно. Защото България спазва правилата, които не важат за Турция", допълва той.

Росен Плевнелиев казва, че въпреки отказът заводът на германската компания да бъде в България, сделката ще продължи да бъде следена, а ЕК ще бъде сезирана по случая, за да се установи дали обещанията на Анкара отговарят на правилата на ЕС.

Πлeвнeлиeв пocoчвa, чe eдин oт фaĸтopитe зa избop нa южнaтa ни cъceдĸa зa нoвия зaвoд ca имeннo oбeщaниятa, нaпpaвeни oт пpeзидeнтa Peджeп Epдoгaн. "Гoвopи ce зa 400 милиoнa eвpo. Oбeщaл e дa ĸyпи 40 000 aвтoмoбилa Vоlkѕwаgеn Раѕѕаt - тoвa щa oщe 1 милиapд eвpo индиpeĸтнa cyбcидия, ĸoлĸoтo e тяxнaтa cтoйнocт", дoпълвa тoй.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    \/
    \/\/\/
    4 -1
    15:11, 4 окт 2019
    На другаря Плевнелиев му се изплъзна далаверата с рушветите и комисионите.
Последни новини