От х:

Днес в x:

Пентагона иска пристанището на Александруполис

След назначаването на нови администрации в пристанищните власти на Волос, Кавала, Игуменица и Корфу, държавният фонд за разпродажба TAIPED се очаква да вземе решение до края на октомври за използването на други 10 регионални пристанища, включително и това в Александруполис.

Очаква се обаче използването на Александруполис, за което се планираше първо да бъде приватизирано, да бъде замразено.

Промяната в намерението на гръцките власти идва след споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ, което предвижда частично използване на инфраструктурата на пристанището от американски сили.

САЩ се интересуват от пристанището в Александруполис по енергийни и военни причини, особено след приватизацията на пристанищната администрация в Солун. Тракийското пристанище предлага достъп до морски, автомобилен, железопътен и въздушен транспорт.

Намира се в точка, която сега е пряко свързана с Егнатия одос - магистралата, която минава през Северна Гърция - и железопътната линия към Солун и до границите с Турция и България.

Освен това е близо до трансатлантическия тръбопровод (TAP) и трасето на междусистемния електропровод Гърция-България (IGB), като и двата ще транспортират природен газ след завършването му.

Наскоро бе пусната железопътна връзка между новия контейнерен терминал на пристанище Александруполис и националната железопътна мрежа, която позволява връзка с балканските държави и държави по Черноморието и предоставя възможност за комбиниран транспорт (влак и кораб).

Александруполис също е в центъра на плановете за внос на американски втечнен природен газ на Балканите чрез планираното изграждане на офшорна станция за газификация на втечнен природен газ от американски и гръцки бизнес интереси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини