От х:

Днес в x:

13 художници в „Квадрат“ тази вечер в галерия „Форум“

    13 автори от Хасково, Кърджали, Харманли, Пловдив и Бургас представят 26 живописни платна тази вечер в изложбата „Квадрат“ в 17.30 часа в галерия „Форум“.

    Платната са от Националния пленер по живопис "Квадрат“ - 2019 г., организиран от Община Хасково и Дружеството на хасковските художници в морската почивна станция „Смокините„ в началото на септември.

    Всички платна, които ще бъдат показани тази вечер са във формат 40x40.

    По темата „квадрат“ край морския бряг работиха пловдивският художник Станимир Видев и от Дружество на хасковските художници: председателят му и заместник-председателят Симо Тодев и Борислав Данев. Ралица Петрова, Дима Петрова, Атанаска Димова и Неделчо Кучков, и харманлийците Димитър Каратонев и Тами Хал, са другите представители на Хасковското дружество.

    В изложбата участват и гостите на пленера от Бургас -Ненко Чанев и Добрин Вътев, който е председател на Дружеството на бургаските художници. Свои работи от пленера ще покажат и Павлина Чукич и Владимир Чукич, който пък е председател на Дружеството на художниците в Кърджали.

    „Процесът беше много приятен, избрахме си формат квадрат за платната и всички работихме в еднакви размери. Помежду си се познаваме от години и сме приятели. А при работата край морето винаги те обхваща едно различно чувство, което всеки от нас е пресъздал в своята стилистика“, коментира работния процес Борислав Данев-Борку.

    Тазгодишният пленер на Смокините „Квадрат“ е втори форум. За първи път в морската база хасковски и гостуващи художници се събраха през 2017 година. Всички платна създадени тогава и от тазгодишния живописен форум остават във фонда на община Хасково. Идеята е те да бъдат използвани за официални подаръци при гостуванията на чужди делегации, като по този начин се популяризира и творчеството на местните автори.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини