От х:

Днес в x:

3160 души подадоха заявления за пенсиониране в НОИ-Хасково

    3160 души подадоха заявления за пенсиониране в Хасково през 2019 година. Това съобщи за Haskovo.net Валентина Андонова - началник отдел "Пенсии" в НОИ-Хасково, където се провеждат консултации по повод Международния ден на възрастните хора.

    "Ние спазваме традицията на 1 октомври, както винаги широко отваряме вратите, което правим всеки ден и организираме консултации за всички желаещи - настоящи и бъдещи пенсионери, техни близки", заяви директорът на НОИ в Хасково Огнян Добриков.

    Той поясни, че консултациите са свързани с осигурителното законодателство при пенсиониране на всички хора.

    За около 3 часа днес преди обед бяха консултирани 50 души. Най-честите въпроси, които хората задаваха са свързани с правото и условията за пенсиониране, как може да бъде изменена една пенсия, какви са промените в законодателството, които обикновено се случват на 1 януари или на 1 юли, когато има преизчисления.

    От НОИ припомниха, че на 4 ноември тази година изтича правото на хората, подали заявления между 1 януари и 4 май, да си поискат преизчисления на пенсиите и по старата методика. В тази връзка служителите на НОИ уведомяват писмено заинтересованите лица.

    Сред чакащите за консултация днес бе Юлия Георгиева, която обясни, че има достатъчно трудов стаж, предимно като учител. Заяви, че й предстои пенсиониране и дошла за консултация в НОИ, тъй като разбрала за днешната инициатива. Искала да разбере какъв ще й е размерът на пенсията.

    По данни на Националния осигурителен институт в хасковския регион има 73915 пенсионери. Към момента пенсионната възраст при мъжете е 64 години и 2 месеца с изискуем стаж от 38 години и 8 месеца, а за жените пенсионната възраст е 61 години и 2 месеца с изискуем стаж от 35 години и 8 месеца. Всяка година възрастовата граница за пенсиониране расте с 1 месец за мъжете и с 2 месеца за жените, а изискуемият стаж расте с по 2 месеца и за двата пола. Крайната цел е достигане на 65 години за пенсиониране и при двата пола, а осигурителният стаж да стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

    По повод днешния празник от НОИ са предвидили и посещения на пенсионерски клубове в Хасково. Консултациите в института продължават днес до 16:30 часа без прекъсване, както и във всички делнични дни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Дя
      дядо маргалак
      16 0
      16:00, 1 окт 2019
      Както върви скоро 50 проц;ента от населението ще е пенсионери Е Бойко и някои други ще работят до 90 години
    • 2
      🙋
      🙋
      6 -1
      22:59, 1 окт 2019
      Представям си как са били консултирани за 3 часа 50 човека 😕; 👏;ужас, на -Добър ден и Довиждане, консултацшя ли му казвате? ?
    • 3
      Ре
      реалист
      7 -1
      03:53, 2 окт 2019
      Чудя се какво ще се случи със скапаната пенсионна система след години, кога запачнат да се пенсионират най големите набори 70-73 - родени по 170 х. деца годишно???
      • Оп
        оптимист
        2 0
        12:50, 2 окт 2019
        Нищо няма да се случи - няма фалирала държава!
        Просто данъците на работещите ще са станали по-големи.
        Може да ти се "изпари" ДЗПО-то, ама държавната пенсия пак ще ти дойде, колкото и да е малка.
        И такива набори от по 170 000 деца има само между 1910 и 1950 г.(даже през 50-те надскачат 180 хиляди живородени - виновни са комунистите).
        През седемдесетте живородените деца са вече под 140 000, но повечето от тези, тогавашните деца, вече са или "дръпнали в живота" тук, или отдавна се осигуряват в чужбина. За все още българеещите се, на гол тумбак, все ще има по някой лев социалка, плюс помощи от някой съюз.
    Последни новини