От х:

Днес в x:

Берлин готов на отлагане на Брекзит при определени условия

ЕС ще разгледа заявление за забавяне на Брекзит, ако Лондон го изпрати, заяви шефът на германското външно министерство Хайко Маас.

Германия даде да се разбере, че при определени условия е готова да предостави на Лондон още едно забавяне по въпроса за оттеглянето от Европейския съюз. “Ако Обединеното кралство поиска удължаване (на времето, необходимо за подготовка на Брекзит), ще го разгледаме по конструктивен начин”, заяви германският външен министър Хайко Маас, чиито думи цитира в неделя в. „Велт ам Зонтаг“. “Имаме ясна цел – да постигнем консенсус с Великобритания (по този въпрос)”, добави Маас. Освен това, според него, ясно е, че забавяне след предварително установената дата 31 октомври трябва да бъде придружено от „перспектива“ за по-нататъшни действия. “Несигурността е нарастваща тежест за нашата икономика и жизнеспособността на ЕС”, каза германският министър.

В същото време 27-те останали държави-членки на ЕС трябва единодушно да се съгласят да удовлетворят искането на британското правителство. Франция вече даде да се разбере, че не смята новото забавяне на Брекзит за правилната мярка, тъй като британското правителство не представя алтернативни решения.

Очаква се Лондон, според решението на премиера Борис Джонсън, да напусне ЕС на 31 октомври, в краен случай дори без споразумение, въпреки че законът задължава премиера да кандидатства за удължаване на срока за Брекзит, ако до 19 октомври споразумение за изтегляне от Европейския съюз не бъде ратифицирано. Как Джонсън иска да заобиколи закона, не е ясно, отбелязва ДПА. С Брекзит без договор, твърдят експерти, са възможни големи загуби за британската икономика и други области на живота

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини