От х:

Днес в x:

Проф. Константинов: Може да хакнат американските избори, но не и нашите

Американските или френските избори може да бъдат хакнати, но не и нашите. Това увери проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия по повод предстоящия местен вот на 27 октомври.

Той обясни, че у нас резултатите от изборите ще се обработват на изолирани машини, които не са свързани по никакъв начин с мрежата, поради което е невъзможно да бъде извършена хакерска атака. Събраните данни пък ще стават окончателен резултат едва след като минат през решение на Общинската избирателна комисия. Разяснението на проф. Константинов беше по повод въвеждането на мобилно приложение, което ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете.

По думи на проф. Константинов единствената разлика за предстоящите избори ще бъде обемът на информацията - цели 66 партии ще се съревновават за гласа на българина.Запитан дали съществува формула, че колкото по-сложни са изборите, толкова повече възможности за манипулации има, той призна, че по-сложните системи неизбежно са по-уязвими и са по-склонни да варират. Проф. Константинов все пак изрази надежда, че няма да има сериозни затруднения при обработката на резултатите.

Сложността на предстоящия местен вот той илюстрира с изборите, които трябва да направи даден гласоподавател в определено населено място - за общински кмет, районен кмет, кмет на населеното място, общински съвет и преференция за кандидат за общински съвет, т.е. общо пет, от които единият е преференция.

По отношение на обстоятелството, че на много места има само по един кандидат, той направи сравнение с Царство България, където при подобна ситуация избори изобщо не са се провеждали.

Тъй като в момента няма минимум гласове, за да бъде изборът валиден, стига само един глас, за да бъде избран, останалите може и да са невалидни, обясни настоящата ситуация проф. Константинов.

На въпрос дали на избори с преференция последният може да стане първи, той бе категоричен, че първият в листата е "много добре защитен". Според него евентуални размествания може да има от втория нататък за разлика от европейските избори.

Той изрази мнение и че би било по-добре да се разреши да се съобщават временните резултати от изборите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Из
    избирател
    6 -1
    11:15, 30 сеп 2019
    Те нашите са си хакнати предварително от вас.
  • 2
    То
    Тоз ве
    3 0
    12:57, 30 сеп 2019
    Глупости
  • 3
    По
    Порчо
    3 0
    13:00, 30 сеп 2019
    Ха-ха! Шегаджия!
  • 4
    Ми
    Миро
    0 -1
    17:45, 30 сеп 2019
    А бе, деде ,как да ги хакнем като всичко сте написали и нагласили предварително с боко и пасмината му?
Последни новини