От х:

Днес в x:

Оправен кмет, близо до хората и с бързи решения по приоритетните теми очакват хасковлии в новия мандат

Оправен и начетен очакват да е новия кмет на Хасково избирателите в общината. Той трябва да е на средна възраст, да е експерт, не е необходимо да е много богат, но пък е важно да има лоби в централната власт. Диалогичност с гражданите е друго качество, на което хората се надяват. Това показва проучването на Haskovo.net в четири поредни анкети, посветено на нагласите на хасковлии за очаквания кмет и качествата-личностни и професионални, които гражданите на общината искат да притежава, какви проблеми очакват да реши приоритетно и какви трябва да са отношенията му с Общинския съвет.

Тази анкета не е представителна и е инициатива на медията, а не е поръчана или платена от външни организации. Целта на допитването е да отрази мнението на хората.

Какви качества трябва да притежава бъдещият кмет на Хасково?

Личностни качества: От 849 души отговорили, да е оправен и начетен са посочили 67,8 % или 576 анкетирани. Според 125 души възрастта на бъдещия кмет е важна. 14,7 % от тези, които са определили личностните му качества, са отговорили, че новия градоначалник на Хасково трябва де е на възраст между 35 и 50 години.

Да е скромен смятат, че трябва да е човека, който ще влезе в кметския кабинет на пл.“Общински“ № 1, 86 от участниците в анкетата, което е 10,1 % от анкетираните.

Харизмата не е посочена, като водещо качество. Но все пак кметът да е харизматичен е важно за 62-ма души или за 7,3 % от отговорилите на въпроса „Какви качества трябва да притежава бъдещият кмет на Хасково?“.

Определено хасковлии искат кметът да е повече експерт, отколкото политическа фигура. Такива са очакванията на 47,5 % от далите отговор на въпроса какви професионални качества трябва да притежава той. Това е мнението на 403 от анкетираните. Все пак обаче доста хора смятат, че е важно кметът на общинския център да има лоби в централната власт, за да просперира градът. Такова е мнението на 67 души (7,9 %).

Като много важно качество анкетираните посочват и умението за комуникация с електората. Бъдещият кмет да е отворен към хората и по-често да се среща с тях, са очакванията на 297 души от анкетата (35%) . На има и мнения, че трябва да има здрави и нерви, да умее да изслушва, но и да филтрира информацията, която получава или му се подава. Това са посочили за управника на Хасково в следващите 4 години 46 души (5,4 %). Добрият имидж и представителността на градоначалника отбелязват като важни едва 36 от участниците в допитването (4,2 %).

И ако хасковлии в тази анкета показват, че много държат на личностните и професионалните качества на новия управник, то материалното му състояние явно не ги вълнува чак толкова много . Не е важно дали е богат, отговарят почти половината от анкетираните -421 души (49,6 %). Това да е добре обезпечен материално един кмет, когато влиза в управлението, смятат за по-добър вариант 233-ма от анкетата (27,4 % ). Кмет, който е богат, но без да парадира с това, биха подкрепили 141 души (16,6 %). Едва 54 души (6,4 %) нямат нищо против човек, който е много богат да бъде градоначалник, стига той да не е алчен.

В крайна сметка на последния въпрос в първата ни анкета има един участникът по-малко. Отговори ли са 848 души на въпроса дали виждат в пространството кандидат, когото да припознаят, като подходящ за градоначалническия пост. Мнозинството от отговорилите посочват, че няма такъв -575 души (67,8%), но пък 273 души (32,2 %) имат визия за кмета, а и виждат подходящ за този пост.

Със сигурност обаче тежка работа очаква новия кмет на Хасково, който и да е той, поне според висящите теми за приоритетно решаване, които бяха посочени във втората ни анкета с въпрос: Кои са най-наболелите проблеми на Хасково, които очаквате бъдещият кмет да реши приоритетно?

Темата с водата е сред водещите. От 729 души, попълнили тази част на анкетата, разработването на воден цикъл за Хасково, с който да се прекратят проблемите с ВиК авариите, смятат, че трябва да се случи 499 души (68,4 %) , решаването на проблема с урана е важен за 230 души (31,6 %).

По темата за най-наболелите проблеми за решаване в градска среда са отговорили общо 731 души. Хората извеждат, като очаквано решение от първа степен, проблема с бездомните кучета. 319 (43,6%) души са определили този проблем, като приоритетен. Тук глас наддават и хората, които живеят в крайните квартали. 166 души (22,7 %) от участниците в анкетата посочват, че трябва да се обърне повече внимание на крайните квартали, които в годините са останали неугледни. Хасково да е по-зелен град настояват 93-ма (12,7 %) от участниците в анкетата, а 66 (9 %) смятат ,че по-често трябва да се косят зелените площи и да се пръска срещу комари.

Мерки срещу замърсяването на въздуха са належащи, посочват 43-ма души (5,9%). В градската среда да се подобри достъпа на обществените места за хората с увреждания, е настояването на 23 -ма души ( 3,1 %), а 21-н (2,9 %) от анкетираните очакват шефът на новата местна администрация да се заеме и с подобряване състоянието на подлезите в града.

Хората от Хасково показват категорично, че очакват от бъдещия градски управник да работи за привличането на нови инвестиции в общината. В анкетата тези очаквания намират израз във високия процент на отговорилите на въпроса как очакват кмета да задържи хората и бизнеса в Хасково с „осигуряването на по-високо платени работни места и привличане на нови инвестиции“- 537 души (73, 6%).

Работа за ситуирането на висше учебно заведение в областния град е друга възможност, според участвалите в анкетата, за задържане на младите хора тук. Това е мнението на 136 души (18,6 %). Културата и спортът и по-добри възможности за развитието им също са теми, които вълнуват местните. И това в анкетата се вижда от немалкия процент на посочилите тези теми, като приоритетни за по-добрия живот в града.

Представяне на политики за устойчиво развитие в сферата на културата и спорта очакват 37 (5,1%) от далите мнение по темата 730 души.

Провеждане на прозрачни конкурси са важни за доверието на обществеността в местната власт. Така смятат 2,7 %-20 от анкетираните.

Проблемите с тапите по улиците, паркирането по тротоарите и липсата на стратегия за паркирането и за увеличаване на пешеходните пространства, са посочили мнозина от анкетата, като най-тежък въпрос, който чака решение. Новият кмет трябва да се заеме с решение на това приоритетно смятат 42,7 %.

Нищо няма да спре застрояването и хаоса, докато няма общ устройствен план, е мнението на 235 души (32,2%).

Ограничаване на МПС трафика в центъра искат 29 души (4%), а 154 (21,1%)от анкетираните смятат, че по въпроса може да се постигне облекчение, ако има повече прецизност при издаването на разрешителни за строеж на нови кооперации с отреждането на площи за паркиране.

В крайна сметка и в тази анкета мнозинството не виждат кандидат, който може да изпълни скоро приоритетните очаквания на обществото за решаване на най-наболелите проблеми в града.

От 733 отговорили на въпроса виждате ли кандидат, който може да реши някои от тези проблеми, 528 души (72%) отговарят с „не“.

За хасковлии кметът е по-важен от Общинския съвет.

В третата ни анкета въпросите бяха в контекста на очакваните взаимодействия между новия кмет и бъдещия Общински съвет.

На въпроса кой е по-важен кметът, като мажоритарно избран или  Общинският съвет, като орган на местното самоуправление, от 218 попълнили анкетата, „кметът“ отговарят 144 души (66,1 %), а ОбС посочват като по-важен 74 (33,9%).

За отношенията между законодателната и изпълнителната власт в бъдещото местно самоуправление хасковлии посочват, че искат някои от негативните явления в досегашната практика между кмета и Общинския съвет да бъдат изчистени в следващия мандат?

Не трябва да има възпрепятстване на рационални и полезни инициативи на базата на междуличностни отношения или политически пререкания, смятат повече от половината гласували 218 души-124 (56,9%).

Надскачане за надмощие от страна на кмета или на общинския съвет при / в процеса на взимане на решенията, е друга от забелязаните от хората недобри практики досега. Това не се харесва на 56 души (25,7%).

Да няма повече практика на непрецизно или непрофесионално изготвени предложения от страна на кмета/общинската администрация/ към Общинския съвет, разчитат 17,4%.

Хората настояват и да се наложат и нови практики.

Една от тях е регламент за онлайн диалог с гражданите поне веднъж седмично и да се направи организация за този вид общуване. Това е мнението на 51 души (23,5%).

Но по-големите очаквания са към активност на кмета и общинските съветници за насърчаване на гражданите за участието им във важните теми за общината, както и подаването на информация за това под различна форма. 99 души от 217 гласували или 45,6 % очакват това. Насърчаване на открития обмен на идеи очакват 41 души (18,9%).

Темата за общински омбудсман, която преди години вече се въртя на обсъждане в Хасково, сега не вълнува чак толкова гражданите. Само 26 души (12,%) от анкетата смятат, че такава фигура е нужна.

И накрая, в четвъртата поредна анкета, непосредствено преди изборите, въпросът беше:Ще гласувате ли на местните избори?

Да, защото е тяхно право, са категорични 143 души (28,1%) от 508 отговорили.

Ще го направят, за да няма превес на платения вот, е отговорът на 125 в анкетата (24,6%).

До урната на 27-ми октомври ще отидат 74 (14,6%), защото подкрепят конкретна кандидатура.

На другия полюс са тотално разочарованите от местната власт и политическите процеси в държавата през последните години.

Няма да гласуват на предстоящите избори, защото смятат, че у нас демокрацията не работи 32-ма души (6,3%), 50 души или 9,8 % няма да гласуват, защото „всички са маскари“, а 84 (16,5%), защото смятат, че няма за кого.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Бе
    Безпартиен
    44 -14
    09:29, 28 сеп 2019
    Не е въпросът какъв кмет очакваме, а какво ни се предлага. Ачевисно е, че ни трябва човек, който да е технократ, който да може да носи самостоятелно отговорност за собствените си управленски решения. Кандидатът на ГЕРБ не е такъв. Очаква се да е марионетка на хора като двамата Деляновци и Тенчо Лилянов. Този човек не може да представлява себе си и е негоден за кмет. Кандидатът на БСП прави една кампания , на която гледа като на хоби. Мястото му в банката се пази, другото е едно приятно забавлениецената, за което се плаща от партията , а не от джоба му. Сариев е ясно, че е протеже на Георги Иванов. Изре„ен мошеник от времето си на директор на цигарената фаблика, когато стреляше и на милиони и на стотинки. Този човек наистина може да се еманципира от Г.Иванов, но само за да краде и присвоява за самия себе си. Е, какво ни остава тогава. Единият вариант е да не гласуваме, което значи за иде гласът ни за ГЕРБ. Другата възможност е арх. Драгомир Колев-кандидатурата на ДА Бйлгария. Той е професионалист, има идеи за стратегиите на градоустройствено развитие на Хасково. Едва ли ще стане кмет, но ще знаем, че сме употребили гласът си за нещо полезно за града ни.
    • Мн
      Много
      24 -12
      10:54, 28 сеп 2019
      си безпартиен бе!Направо супер безпартиен:))))
    • Ке
      Кенанския
      50 -6
      12:16, 28 сеп 2019
      Кумгейта е важен да има далавера за родата на добрев да живеят в охолство и да им плащаме наем този път не от парламента а от общенските пари.
      Да се наядът отвяскъде, че това което имат им е малко. Дебелия делян и той да си подуе още, че му е малко това което има и цялата сволач алчна наредила се да краде
    • На
      Надпартиен
      18 -2
      21:15, 28 сеп 2019
      Безпатиен ти изби рибата бе човек. Даже името на този Драгомир не си научил иначе ни агитираш мотивирано как той е човека. Спри се. Видимо е че си платен коментатор.
    • 🍆
      🍆
      5 0
      12:56, 29 сеп 2019
      Дръж
  • 2
    Ре
    Реалност
    33 -3
    10:07, 28 сеп 2019
    Искаме такъв, искаме онакъв, но в крайна сметка ще трябва да е някой от регистрираните кандидати, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
  • 3
    Го
    Горд
    51 -10
    11:38, 28 сеп 2019
    Долу ГЕРБ, гласувайте хора!!!!
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      8 -14
      18:03, 28 сеп 2019
      Червени и лиЛяви - шумкаро-мандраджийски крадливи... Виж коментара
  • 4
    Ив
    Иван Иванов
    20 -2
    12:26, 28 сеп 2019
    Кой е този оправен кмет, няма такъв, щом 35 години една улица проста не успяха да асфалтират. Защото мислят, че квартала е турски и няма смисъл да се влагат пари ли, или нека ДПС да им асфалтира улицата - става въпрос за улица Петрич, кв. Изгрев. Кой кмет искаше да се асфалтира тук - никой, всички излизат с номера че е тясна, че не знам си какво, ами разширете я Бе, Панагюрище я разширихте без да искате мнението на хората, тук от кого ви е страх та не можете. Линейка не може да мине бе хора, толкова ли не се сещате, че е страшно и за нас и за децата ни и за родителите ни. Кой кмет ще може да се опълчи и да я оправи - никой, защото няма толкова смел мъж. Жалко ..
  • 5
    Ди
    Димитрова
    15 -33
    12:57, 28 сеп 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      100%
      38 -10
      13:03, 28 сеп 2019
      Как няма да я подкрепим Жекова тя е нашия човек. Всъщност всички които са в страни от Добрев и СИЕ трябва да бъдат подкрепени иначе Тенчо Сервитьора ще ви казва след изборите, че целия град е негов и ще ви смее движейки се с мазната си мутра в мазната си лимузина. А вие ще казвате що така стана тоя нищо няма да направи.
    • Да
      Да
      37 -4
      16:17, 28 сеп 2019
      Ако искате кмет-кукла на конци,кумгей,апартаментгейт,уговорени турски и платени цигански гласове,управление на общината от роднините на падишаха без конкурси и безчинствата на семейството му,още 4 години упадък на града,безработица,обезлюдяване и страх,гласувайте за ГЕБР! Видяхме им управлението през последните 4 години,70-годишния им амортизирал кмет и кандидатите им за общ.съветници,ами вижте им листата,тези хора ли искате да ви управляват и да решават бъдещето на децата ви-дебелаци,сервитьори,продажници!? Добре помислете и гласувайте! Да им развалим пъклените планове и да си изберем кмет,който ще изведе Хасково от кризата и ще живеем спокойни и уверени,заслужаваме го!
    • Пр
      просто жена
      8 -13
      21:47, 28 сеп 2019
      Защо толкова подценявате жените? Ако питате мен, н... Виж коментара
  • 6
    Гл
    Глас народен
    42 -8
    13:46, 28 сеп 2019
    Гласувайте, ако не искате да дойде апокалипсис. Дойде ли на власт барманчето Лилянов, Цвети, който се тупа в гърдите, че е икономист завършил в Свищов, Делян - многоглавия зъл змей, ламтящ за пари, власт и имоти, за да има да дава под наем на родата си, Дечев, който хал хабер си няма как ще управлява града, защото само ще му се нарежда... да продължавам ли - няма смисъл, дойдат ли тези чудовища на власт, тежко ни. Амин, Хасково! Гласувайте, призовавам ви!
  • 7
    Не
    Непознат
    10 -15
    20:49, 28 сеп 2019
    Ще гласувам за ГЕРБ само ако махнете юриста Димитъ... Виж коментара
  • 8
    As
    Asen
    6 -21
    10:25, 29 сеп 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Да
      Да бе да..
      18 -1
      14:46, 29 сеп 2019
      Ако Делчев спечели, новия кмет ще е Делян Добрев...
Последни новини