От х:

Днес в x:

Бездимните цигари вкараха в болница стотици американци - какво се знае досега

Стотици заболели, седем починали от мистериозни заболявания на белия дроб - и американските власти подозират, че вината е в електронните цигари. Засега има 530 потвърдени и вероятни случая на болести на белия дроб, свързани с бездимното пушене, както и седем смъртни случая. Преди седмица броят им бе 380, а първите случаи са докладвани в началото на август.

Точната причина засега е неизвестна, но властите сочат, че във всички тези случаи болестите не са причинени от зараза и общото между пострадалите е, че употребяват електронни цигари.

Администрацията на храните и лекарствата разследва 150 продукта и субстанции, задействала е и наказателни разследвания по веригата на снабдителите на продукти за електронно пушене.

Кои са пациентите

Повечето – здрави мъже, над половината от които под 25-годишни. Всички са пушили бездимни цигари в 90-те дни, преди да развият симптомите, много от тях – в седмицата преди това. Симптомите им са продължили от няколко дни до няколко седмици, преди да потърсят лекарска помощ.

Задълбочени интервюта с 41 пациенти от Илинойс и Вашингтон показват, че 61% са употребявали никотинови продукти. 80% са употребявали масла със съдържание на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивния компонент на канабиса, или CBD – друга канабисова съставка, която няма психоактивен ефект.

Починалите пациенти са били предимно по-възрастни и вече са имали болест на белите дробове.

Какви са симптомите

Почти всички имат респираторни проблеми – суха кашлица, задъхване, болка в гърдите, която се увеличава при по-дълбоко дишане. 80% имат гастроинтестинални симптоми – прилошаване, повръщане или диария. Те обикновено са започнали преди респираторните проблеми. Голяма част от пострадалите се оплакват от висока температура, втрисане, отслабване и умора.

Рентгенови снимки показват сенки или аномалии и в двата дроба на всички пациенти. Анализ на клетки от петима пациенти в Северна Каролина показва наличието на макрофаги – клетки, които са част от вродения имунитет на човека, като експертите още не са сигурни дали те не са остатък от опита на имунната система да премахне маслата от е-цигарите от дробовете, или имат друга роля, свързана със заболяването.

Какво е лечението

Близо половината пострадали първоначално са получили антибиотици, преди да бъдат хоспитализирани, но лекарствата не са имали ефект. В крайна сметка почти всички завършват в болница, над половината от тях в интензивно отделение. Повечето се възстановяват след шестдневно лечение. Много реагират положително на стероиди, които намаляват възпалението в белите дробове, лекарите са на мнение и че липсата на пушене е помогнала на дробовете им да се възстановят. Не е известно дали заболяването ще има дълготрайни последици.

Защо да са виновни е-цигарите

Не е открита никаква зараза, така че Центърът за контрол и превенция на болестите смята, че става въпрос за химически поражения върху дробовете. Единственото общо между пациентите е пушенето на бездимни цигари, но няма специфични продукти или субстанции, които да обяснят всички случаи.

"Бих искала да подчертая колко е трудна ситуацията", заяви зам.-директорът на центъра Ан Шучат пред "Вокс". "Пациентите са били изложени на множество продукти и е-течности, понякога не помнят какво са употребили, понякога не желаят да кажат или им е прекалено зле. Иска ми се да имахме повече отговори".

Засега от центъра съветват да се избягва употребата на бездимни цигари, особено такива, закупени от улични продавачи, както и потребителите да не добавят в тях вещества, които производителят не е предвидил.

На 5 септември нюйоркският Департамент по здравеопазването съобщи, че всички пострадали са употребявали продукти със съставката витамин Е ацетат (или токоферил ацетат). Макар че той е безопасен в хранителните добавки, свойствата му може да бъдат свързани с наблюдаваните симптоми, гласи изявлението на департамента. Двете федерални институции – Центърът за контрол и превенция и Администрацията за храните и лекарствата, засега не са потвърдили това мнение.

Как реагират властите

Засега с обсъждания дали да не се забранят е-цигарите с вкусове, различни от мента и тютюн. Щатът Ню Йорк вече направи това с извънреден указ, мотивирайки се, че с вкусовете на плодове и сладки никотиновите компании привличат подрастващите. Кметът на Чикато Лори Лайтфут започна процедура за това. Администрацията на президента Доналд Тръмп също обяви планове за това.

Демократите в Конгреса заплашиха да призоват официално компанията Juul, ако тя не им предаде документи за маркетинговите си практики. Камарата на представителите разследва дали фирмата таргетира изрично деца. Тя е изправена и пред 30 дела по подозрения, че е рекламирала агресивно пред деца и че не е предупредила потребителите за опасността от продуктите си.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм нареди да се проведе образователна кампания сред младите за опасностите от е-цигарите, тъй като той няма правомощията да забрани тези продукти. 87% от пушещите тийнейджъри в Калифорния използват овкусени тютюневи продукти, а броят на гимназистите, употребяващи е-цигари, е скочил повече от двойно за последните две години.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини