От х:

Днес в x:

Пещерни мечки в 3D холограма, оживяват в единствения европейски музей на родопския карст в Чепеларе

Изображение 1 от 2

    Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е уникален по рода си и единствен музей на пещерите в Югоизточна Европа,  вече е отворен за посетители след пълно обновяване по европейски проект, съобщават от Общината.

    Той беше изцяло обновен и модернизиран със средства по проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.
    В рамките на около година бяха извършени основни ремонтни дейности на всички помещения в сградата на Музея, сградата е с подменена ВиК система, електрическа и отоплително-вентилационна инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации, положени са нови настилки, стенни облицовки и окачен таван.

    В стените са вградени ниши за излагане на експонатите, а новата декорация имитира карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника. Част от музейните експонати са аранжирани върху стъклени шкафове, маси и витрини.

    В сградата има магазинче за сувенири, в централната зона на музея е превърната в мултимедийна зала с модерни столове с метална конструкция и еко кожа. В нея мултимедиен проектор ще представят на посетителите животинските видове, които живеят в пещерите и тези, които са ги обитавали в миналото. Уредът за холограмно изображение също ще представя животните, както и хората, обитавали пещерите преди хиляди години.
    Част от проекта е и разположената на пл. „Олимпийски“, в центъра на Чепеларе модулна сцена с покривна конструкция, снабдена с прожектори и озвучаване, която ще представя беседи на открито и провеждане на различни мероприятия.

    СмолянБГвести
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини