От х:

Днес в x:

Петролът скочи с 20% след атаките с дрон срещу Saudi Aramco

Изображение 1 от 3

    Цените на петрола скочиха с над 19 процента в понеделник, след като две атаки с дрон над саудитския държавен производител Saudi Aramco премахнаха 5 процента от световните доставки. САЩ обвиняват Иран за атаката, предава Bloomberg.

    В началото на търговията фючърсите на бенчмарковия сорт брент се изстреляха с 19 процента до $71,95 за барел, а тези на WTI - с 15 процента до $63,34. След разрешение на американския президент Доналд Тръмп да бъдат отворени резервите, при нужда, цените се отдръпнаха и тази сутрин договорите за доставка през септември се търгуват срещу $66,16 за брент и $59,66 за WTI.

    Поскъпването бе най-голямото в рамките на ден от поне 1988 година насам. Драматичният ход засегна и финансовите пазари. Активи, смятани за сигурни убещижа, като златото, йената и американския дълг, се покачиха заради опасения от геополитически последствия.

    След като 10 дрона удариха най-голямата производствена мощност за петрол в света в събота, както и второто най-голямо петролно поле в Кураис, Saudi Aramco загуби продукция за около 5,7 милиона барела.

    За петролните пазари това е най-лошият внезапен срив в историята, надхвърляйки загубата на кувейтския и иракски доставки през август 1990 г., когато Садам Хюсейн нападна своя съсед. Загубата е по-голяма и от тази през 1979 г., когато избухва Ислямската революция в Иран.

    Рияд смята, че може да възстанови значителна част от капацитета в рамките на дни, но ще се нуждае от седмици, за да възстанови целия капацитет, казват източници на Bloomberg. Преди атаката Саудитска Арабия произвеждаше около 9,8 милиона барела дневно, почти 10 процента от общото световно производство.

    Късно в неделя президентът Тръмп съобщи, че е одобрил използването на петрол от стратегическия резерв на САЩ, за да бъдат стабилизирани пазарите.

    Източник: money.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини