От х:

Днес в x:

Код: Секретно – нови разкрития за атентатите на 11 септември

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще разкрие отдавна защитен саудитски служител, който е имал връзки с извършителите от атентатите от 11 септември 2001 г.

В отговор на дългогодишен натиск от семейства на жертвите на атентатите, ФБР и Министерството на правосъдието решиха да разсекретят името на саудитския служител „в светлината на извънредните обстоятелства по този конкретен случай“.

Случаят отдавна заплашва да смути правителството на Саудитска Арабия, което многократно отрича връзки с Ал Кайда, и го оставя изложено на искове за вреди, които могат да достигнат до милиарди долари.

Лицето е третото от тримата главни саудитски служители, за които се споменава в доклад на ФБР за атентатите, за което се предполага, че е предполагало някои от нападателите след пристигането им в Съединените щати.

Всичките 19 мъже, 15 от които саудитци, са взели участие в заговора за отвличане на четири самолета, които се разбиха в Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и вероятно в Белия дом или Конгреса.

Близо 3000 души бяха убити в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, а семействата подадоха иск за искане на щети към саудитското правителство.

В официален доклад за атаките през 2002 г. се казва, че някои от нападателите са получавали средства от саудитски служители, "поне двама са саудитски разузнавачи".

Двамата бяха Фахад ал-Тумари и Омар ал Баюми - двамата са били служители на посолството на Саудитска Арабия в САЩ по това време.

Разследващите отхвърлиха твърдението, че те са замесени с похитителите.

Но през 2012 г. редактиран доклад на ФБР потвърди , че един от извършителите е замесен със саудитското кралско семейство. Но неговата самоличност винаги е била класифицирана като Вашингтон и Рияд са работили отблизо след атаките за изкореняване на мрежите на Ал Кайда в Близкия Изток и Южна Азия.

"ФБР признава необходимостта и желанието на семействата на жертвите да разберат какво се е случило с техните близки и отговорните за смъртта им да понесат правосъдие", заявиха от Министерството на правосъдието на САЩ.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини