От х:

Днес в x:

Глобалното затопляне ще лиши човечеството от важна за мозъка омега-3 мастна киселина

До 2100 г. 96% от населението в световен мащаб може да няма достатъчен достъп до естествено съществуваща основна за изграждането на мозъка омега-3 мастна киселина, показва проучване, публикуванио в Ambio.

Глобалното затопляне може да намали наличието на докозахексаенова киселина (DHA), най-разпространената мастна киселина, откривана в мозъка на бозайници, която има решаваща роля в процеси като неврозащита, оцеляване на клетките и възпаление. Въпреки нуждата от нея за развитието на нервната система и здравето ѝ, хората не са в състояние да произвеждат достатъчно собствена DHA. Те я получават от хранителните вещества в рибата и морските дарове и / или като приемат добавки.

Стефани Коломбо от университета в Далуси, Канада, Тим Роджърс от Университета в Торонто и техни колеги от Университета Райърсън и Университета в Торонто разработват математически модел за изследване на потенциалното намаляване на наличната DHA при различни сценарии на глобално затопляне. Във водната хранителна верига DHA се произвежда предимно от водораслите и биохимичните реакции, участващи в процеса, са чувствителни към леки промени в температурата.

Авторите установяват, че ако глобалното затопляне продължава да не намалява, намаляването на производството на DHA в съчетание с нарастването на популацията може да доведе до това, че 96% от глобалното население да няма достатъчен достъп до DHA от риболов. Хората, живеещи в страни с голям улов на риба и сравнително ниско население, като Гренландия, Норвегия, Чили и Нова Зеландия, все още ще могат да консумират препоръчителната доза от 100 mg на ден. За разлика от тях, най-големите страни в Източна и Югоизточна Азия (като Китай, Япония и Индонезия), както и повечето страни в Африка могат да паднат под прага на препоръчителната доза до 2100 г. 

"Според нашия модел глобалното затопляне може да доведе до 10 до 58% загуба на глобално достъпната DHA през следващите 80 години. Намалението на нивата ще има най-голям ефект върху уязвимите популации и периоди на човешко развитие, като ембриони и бебета, и могат също да засегнат хищните бозайници, особено тези в полярните региони", казват учените

За да прогнозират глобалното годишно производство на DHA във всяка от риболовните зони на ООН, авторите са използвали  базата данни на проекра "Морето около нас" (Sea Around Us) - инициатива, която предоставя реконструирани данни за риболова за оценки на въздействието на риболова върху морските екосистеми. Авторите също така използваха данни от ООН за вътрешното рибовъдство и данни за производството на аквакултури. Повишаването на температурата било прогнозирано, като се използват сценариите за глобално затопляне, описани в Петия доклад за оценка (AR5) на Междуправителствения панел на ООН по изменението на климата (IPCC).

"Интересно е също така да се види, че сладководните зони за риболов показват по-голям спад в DHA от морските зони поради по-голямото прогнозирано нарастване на температурата в сладководните басейни от океаните. Поради това промените в наличността на DHA имат по-голямо влияние върху населението в определени райони на света, особено във вътрешна Африка."

Stefanie M. Colombo et al, Projected declines in global DHA availability for human consumption as a result of global warming, Ambio (2019). DOI: 10.1007/s13280-019-01234-6

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини