От х:

Днес в x:

ЕК публикува указания за подготовка за Брекзит без споразумение

Европейската комисия отправя призив към всички граждани и предприятия от ЕС да се подготвят за Брекзит без споразумение.

Тя напомня, че остават само 8 седмици до оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, което ще се случи на 31 октомври.

 

Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС без споразумение на 1 ноември остава реална макар и нежелана възможност, съобщават от ЕК предвид продължаващата несигурност на Острова относно ратифицирането на споразумението за оттегляне, договорено с британското правителство през ноември миналата година.

По тази причина Европейската комисия публикува контролен списък в помощ на предприятията, които търгуват с Великобритания, да извършат последните си приготовления.

От Комисията съобщават и че са предложили на Европейския парламент и Съвета да се направят технически корекции в продължителността на извънредните мерки в областта на транспорта в случай на оттегляне без споразумение. Тя настоява да бъдат повторени и през следващата година съществуващите договореностите при извънредни ситуации за 2019 г. по отношение на сектора на рибарството и на евентуалното участие на Обединеното кралство в бюджета на ЕС за 2020 г.

Последното предложение на Комисията е фонд "Солидарност" на Европейския съюз и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията да са готови да подкрепят най-засегнатите от Брекзит без сделка предприятия, работници и държави членки.

ЕК посочва, че се подготвя за оттегляне на Великобритания без споразумение от декември 2017 г. До момента Комисията е представила 19 законодателни предложения, от които всички са приети от Европейския парламент и Съвета. Комисията е приела и 63 незаконодателни акта и е публикувала 100 известия за готовност за Брекзит.

Тя съобщава, че не планира нови мерки преди новата дата на оттегляне и напомня, че ако се стигне до Брекзит без сделка, от Обединеното кралство ще се очаква да даде отговор на три въпроса, свързани със:

- защитата и зачитането на правата на гражданите, които са използвали правото си на свободно движение преди Брекзит

- спазването на финансовите задължения, поети от Обединеното кралство като държава членка

- спазването на Споразумението от Разпети петък и на мира на остров Ирландия, както и целостта на вътрешния пазар.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини