От х:

Днес в x:

Радев към депутатите и народа: България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората

Надявам се, че след нощното бдение на екраните, победата на Григор Димитров да повлияе на работоспособността ви положително.

Очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които е държавният бюджет, и местни избори. С това напомняне към политическите сили в НС започна словото си държавният глава Румен Радев, който използва конституционните си правомощия, за да се обърне към депутатите и народа.

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", подчерта президентът Радев.

Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт, каза още той. 

"Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност", каза Радев и продължи:

"Затова е нужда промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани".

Времето за промяна неумолимо изтича, изтъкна президентът. Затова той иска сега депутатите да се концентрират в този сесия за важните за бъдещето на страната решения. Или апатията ще продължи да владее страната, или улицата ще помете статуквото, смята още държавният глава. 

Държавният глава заяви пред депутатите, че би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в НС своята управленска програма.

"Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала", заяви Радев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини