От х:

Днес в x:

Деца със Синдром на върколака в Испания заради замърсено лекарство

Замърсено лекарство против рефлукс е причина за появата на силно окосмяване, известно още като Синдром на върколака, при 14 андалуски бебета. Здравното министерство в страната е разпоредило партидите да бъдат изтеглени от аптеките, съобщава "Ел Мундо".

Лекарството, чиято активна съставка е внесена от Индия, се давало на бебета с рефлукс (връщане на храната към хранопровода). Най-голяма част от засегнатите са от областта Кантабрия.

Вестникът цитира случай с момченце на 22 месеца, на което препаратът бил даван под формата на сироп, защото страдало от рефлукс. След продължителен прием лицето и челото на детето се покрили с гъсто окосмяване.

Родителите завели детето при педиатъра, който ги попитал дали имат силно окосмени хора в рода, а след това - и дали момченцето не е имало достъп до лекарствата на баба си и дядо си. Седмици по-късно космите покрили всички части на тялото.

Последвалите изследвания установили, че внесеното от Индия лекарство е замърсено с миноксидил, препарат за стимулиране растежа на косата. Източникът на разпространение е фармацевтична компания в Малага, която купила активното вещество от индийска фирма.

Хипертрихозата, наречена още Синдром на върколака, представлява прекомерен растеж на косми, включително и по онези участъци на тялото, където по принцип не би трябвало да ги има.

Здравните власти в Испания са съобщили, че окосмяването спира, когато се преустанови приемът на лекарството.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини