От х:

Днес в x:

Отпуснаха 28 млн. лв. за обезщетения и компенсации от африканската чума

28 млн.лв. ще бъдат трансферирани от бюджета към Министерството на земеделието, храните и горите за обезщетенията, компенсациите и разходите, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете. Сумата е гласувана на днешното правителствено заседание, съобщи след излизане от него земеделският министър Десислава Танева.

Тя посочи, че всички ветеринарни мерки, прилагани от Българската агенция по безопасност на храните за справяне с разпространението на заразата, са съобразни с Европейската стратегия.

Близо 23 млн. евро са прогнозните разходи заради чумата, които са представени на ЕС от България на 14 август, посочи министър Танева. След съответните одити и проверки се очаква от тази сума ЕС да съфинансира около 75 %.

В момента у нас има регистрирани 33 огнища с болни домашни свине, отбеляза земеделският министър. Десислава Танева обаче посочи, че в последните две седмици няма нито едно огнище в стопанствата.

Пет са новите огнища през август с болни диви прасета, през юли те са били 28. „Рязък спад, е очевидната тенденция“, посочи Дисислава Танева и изрази надежда, че болестта ще спре да се разпространява на наша територия.

Но до момента има регистрирани 52 случая на африканска чума при дивите свине, обявени са общо 43 инфектирани зони в 10 области на страната. Изградени са и 450 капана. Популацията на дивите прасета е намаляла с близо 2000 след лов, приложен като мярка за намаляване на броя им.

От снощи в Северна България тече проверка на комисия от експерти от Европа, които са на терен у нас за да се уверят за начина на прилагане на мерките за борба със заразата, съобщи още Десислава Танева.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ар
    Архимед
    2 -1
    12:25, 28 авг 2019
    Точно толкова е концесионалната такса за златодобива в крумовград. Продаде ни премиера долен американски пън.
Последни новини