От х:

Днес в x:

Проверяват автобусите за колани. 98 % от пътниците не ги използват, твърдят превозвачите

Масови проверки по автобусите за наличието на колани започват пътните полицаи, тъй като гратисният период обезопасителните средства да бъдат осигурени от собствениците на превозваческите фирми изтече през юли.

От Акредитираните изпитвателни лаборатории и нотифицирани технически служби съобщиха, че са готови да започнат да тестват поставените  вече колани.

Според превозвача от Хасково Себахтин Исмаил обаче влезлите в сила промени в Закона за автомобилните превози от септември 2018 не са доизмислени докрай. Защото седалките на много от по-старите автобуси конструктивно не са пригодени за монтаж на предпазните средства. Това означава, че в момента много от колегите му изпълняват закона, но ефективността на коланите, сложени като в час по труд и творчество, ще е съмнителна. Исмаил, който е и член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България смята, че за собствениците на по-старите автобуси трябва да има изискване направо да сменят седалките с такива, по които предпазните средства са надеждни.

Големият проблем, според него обаче, е не толкова изрядността на фирмите, защото по един или друг начин те ще се постараят да спазят закона. Исмаил смята, че трябва да се засили контролът към пътниците за използването на коланите. Неговите автобуси са до един оборудвани с предпазните средства, но  98 % от пътниците не ги слагат, пренебрегват указанията на шофьорите. „Всеки ден шофьорите имат проблеми по тази тема. Преди тръгване проверяват пътниците дали са си сложили коланите, но често след потеглянето хората ги махат.  Затова трябва да има масови проверки не само на превозвачите за наличието на колани в автобусите, но и на пътуващите дали ги използват. Всеки трябва да осъзнае, че коланите, както в колата, така и в автобуса, при инцидент спасяват живот. Ако в Германия те хванат без колан в автобуса имаш 50 евро глоба.“

А иначе от атестационните лаборатории уверяват, че тестовете на коланите няма да е скъпо, макар, че все още няма точно определена цена. Според превозвачът от Хасково всеки в бранша трябва да носи отговорност за безопасността на пътниците,  така, че пари за подмяна на коланите с по-добри или за тестове на монтираните вече, не трябва да се щадят.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пъ
    Пътуващ
    8 0
    23:17, 26 авг 2019
    Автобусите, с които се извършва междуградски транспорт от Хасково, са гробници. Никой превозвач не желае да влага в този бизнес. Пътувам всяка сутрин с автобус, който е с отлепено стъкло и по пътя може да ти докара бъбречна криза(питай ме през зимата как се замръзва), а ако реша да пътувам от Пловдив за Хасково в 16:45, то щото няма климатик, се връщам в Хасково с мокра фланела и гръмнала глава. Все пак трябва да влиза въздух, 45 градуса е, прозорците на буса са широко отворени. Па какво да говорим за колани, то по тоя път държавни органи има ли? Що не питат тия пътници каква цена плащат и защо я плащат?
    • 78
      785698709
      0 -2
      09:30, 27 авг 2019
      В Развита Америка няма селски автобуси , понеже са нерентабилни
      ......
      И тогава всеки трябва да се оправя кой както може :)))
  • 2
    96
    9689-98
    4 0
    08:17, 27 авг 2019
    Заптиетата Тормозят Народа по нареждане на Чорбаджиите и Бейовете ,
    за да му отвлекат Вниманието
    от Геноцида и Грабежа

Още новини

Последни новини