От х:

Днес в x:

Технологиите убиват въображаемите приятели

Учители от детските градини твърдят че въображаемите приятели на децата са все по-рядко срещано явление, а технологиите убиват детското въображение.

Анкета открила, че в наши дни много по-малко деца имат въображаем приятел, в сравнение с преди 5 години.

Днешните деца нямат почти никакво време за отегчение, родителите им не ги оставят да се забавляват сами и затова малчуганите прибягват до таблети, телевизия и смартфони.

Дейвид Райт, директор на детска градина, признава че 1-2 деца в учебното заведение имат въображаеми приятели, но обикновено у дома, когато са сами.

Той също констатира, че явлението е все по-рядко срещано.

“Смятам че на децата вече не им е позволено да са отегчени. Когато имат свободно време, те измислят нещо креативно в ума си, например въображаем приятел”, казва Райт.

Според него съществува ганерален проблем с детската керативност и развитие на въображението.

Твърде често децата днес очакват да бъдат забавлявани по някакъв начин, затова прекарват доста време пред екрана на таблета или телевизора, което обаче значително се отразява на въображението им и способността им да си измислят въображаеми приятели, различни истории и да развиват езиковите си умения.

Психологът Пейдж Дейвис обяснява, че децата си измислят въображаем приятел, обикновено на възраст между 5 и 7, като често го правят, за да се справят с дадена ситуация или да развият определени умения – например да разговарят с други хора.

Според нея е трудно да се каже колко деца имат въображаем приятел и как се променил броят им, защото някои определят за въображаеми приятели само “невидимите” герои, докато други включват и играчките, на които децата са придали индивидуалност.

Дейвис обяснява, че децата си измислят уникални въображаеми приятели, но начинът по който си играят с тях може да се е променил с времето.

Телевизията и съвременните технологии са променили начина, по който децата си играят като цяло, смята тя.

“Във времето, в което нямаше телевизия, децата спонтанно си измисляха игри, използваха умовете си без помощни средства, освен може би родителите или друго дете. Докато днешните деца си казват: ок, трябва да играем по този начин, защото това са видели по телевизията”, казва Дейвис.

Днешните деца си измислят игри със сюжет, който са видели по телевизията, вместо да си създадат свой собствен.

Сю Лърнър, редактор на изданието daynurseries.co.uk споделя тъгата си от факта че все по-малко деца имат въображаеми приятели, което означава, че децата са изгубили способността си да създават вълшебни, фантастични светове, пълни с вълнуващи приключения.

“Родителите се стремят да запълнят всяка секунда на детето с някаква дейност или устройство и на него не му остава време да се отегчи”, казва тя.

Според нея когато децата са оставени да се забавляват сами, обикновено проявяват креативност и откривът вътрешен свят, в който се запознават и с въображаеми приятели.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини