От х:

Днес в x:

Учени оповестиха пробив в квантовата телепортация

Учени направиха истински пробив в квантовата телепортация, успешно пренасяйки нещо далеч по-сложно от когато и да било преди.

Квантовата телепортация все още е мистериозно явление, при което информацията пътува из пространството.

Ефектът не е същия като този наблюдаван в научно-фантастичните филми – при който из пространството пътува материя. Тук става въпрос за пренос на информация за квантовото състояние на частица. Това би имало огромен и невъобразим ефект върху начина, по който организираме и пренасяме информация, включително възможността за далеч по-сложен квантов интернет.

Досег учените успяваха да телепортират единствено квантови битове или кубити. Това е най-простия възможен вид квантова информация, при който една частица може да се намира в две състояния едновременно.

Но кутритът, който учените сега успешно телепортирали – добавя съвсем ново измерение. Ако кубитът е поляризиран по два начина наведнъж, кутритът е поляризиран в три посоки, а това прави предизвикателството за учените далеч по-сложно.

Сега учените разполагат с по-детайлна информация, която да телепортират. Кубитът може да е 0 или 1, докато кутритът – 0, 1 или 2.

Преносът на кутрит, вместо кубит прави процеса далеч по-сложен.

Но пък ефектът би бил далеч по-значим и полезен. Допълнителната информация, която ще можем да пренасяме, ще означава по-мощни технологии, включително квантов интернет, позволяващ незабавна и изключително сигурна комуникация.

Колкото по-големи са измеренията на квантовата система, толкова по-сигурна ще е комуникацията и толкова повече информация ще може да се кодира.

Изследователите съобщават, че демонстрацията на техниката преминала с 75% прецизност – цифрата не изглежда внушително, но е далеч по-добра от подобни техники и вероятно ще се подобри с времето.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини