От х:

Днес в x:

Епидемия на опасна болест в Испания, предупреждават бременните да не пътуват в страната

Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да предупреди, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза вече е международна заплаха, предаде "Ел паис", цитиран от Дневник. До момента в страната е регистриран поне един смъртен случай.

Предупреждават и европейските власти заради "възможността да се идентифицират случаи на листериоза в други страни", пише вестникът.

Според източници от здравното министерство в Мадрид мярката е предпазна заради опасността туристи да са яли заразени продукти в Испания. Причината е, че източникът на заразата е месо, произведено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Затова повечето регистрирани случаи на заболяването са в Андалусия (над 130), има други в Каталуня, Астуриас, Арагон и Естремадура. Това означава, че листериозата се е разпространила и в северни, западни и източни провинции на Испания.

Случаите на заболели, регистрирани в страната, се увеличават бързо тази седмица - от вторник до сряда броят им е нараснал с 18, а "подозрителните" са 523 (хора със симптоми, подобни на тези при листериоза, при които обаче се очаква допълнителен анализ за потвърждение).

Властите в Андалусия са обвинявани, че са изчакали пет дни, преди да започнат да изтеглят продуктите, при които е регистрирана заразата. Според сайта на телевизия La Sexta част от месото вече е била разпространена извън Андалусия - поне 225 кг са доставени в Мадрид, в съседни на Андалусия провинции и дори на Канарските острови.

По-рано днес руската Федерална служба за защита на потребителите Роспотребнадзор препоръча на бременните жени да се въздържат от пътуване в Испания, информира ТАСС. 

Листериозата е инфекция, която поразява централната нервна система, способна е да предизвика менингит и енцефалит. Особено застрашени са бременните жени и новородените. При бременните листериозата може да предизвика заразяване на плода или спонтанен аборт.

Болестта не се предава от човек на човек, източник на заразата са хранителните продукти и водата.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини