От х:

Днес в x:

Младежи от 5 държави в обучение по водно спасяване и първа помощ

    Младежи от 5 държави се включиха в обучение по водноспасителен минимум и оказване на първа долекарска помомощ. 33-мата участниците са на възраст от 8-ми до 12-ти клас от Украйна, Сърбия, Русия, Северна Македония и България (Хасково).

    Заниманията в голям плувен комплекс в Минерални бани ръководеше водният спасител Недялко Атанасов, който е и представител на Българския червен кръст и на Дружеството на водните спасители. Той демонстрира пред младежите как се оказва помощ на неумеещ да плува човек, използвайки различни техники - извеждане с въже, с пръчка, жива верига. Разясни им опасностите при къпане и плуване, показа им и техниките при оказване на първа помощ за спасяване живота на удавник, който вече е изваден на брега на водоема.

    Днешните занимания са част от мащабната международна младежка кампания „Спортът е по-добро решение". Целта на инициативата е свободното време на учениците да бъде ангажирано повече от спортни занимания, обясни Атанасов, който участва в организацията и логистиката на кампанията.

    Проектът започна на 15 август и ще приключи на 28 август. В програмата са предвидени различни инициативи.

    Младежите вече преминаха обучение по гребане с каяци на язовир "Кърджали". По-късно се преместиха в палатков лагер край Широка поляна, до устието на язовир "Студен кладенец", където младежите изминаха с каяци целия водоем. Там те имаха възможност да вкусят и пържен шаран. От там групата е транспортирана за палатков лагер край стамболовското село Долно Черковище. На следващия ден участваха във велосипеден велопреход до Маджарово с дистанция от 23 км. Ден по-късно са транспортирани на хижа "Аида" и са участвали в туристически поход по пътеките на върха, където групата е ръководена от инструктора по туризъм Стефан Аврамов.

    През следващите дни са предвидени занимания на връх Шипка, където групата младежи ще участва във възстановка на боевете на връх Шипка, а след това ще посетят Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” в Плевен и Лавров парк, като е включено посещение на исторически обекти, свързани с Освобождението на България. В последния ден е предвидена обиколка из София, откъдето чужденците ще отпътуват към домовете си.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини