От х:

Днес в x:

Показват изложба “Свидетели: Памет за концлагера “Белене” в музея

На 4 септември в Регионалния исторически музей в Хасково ще бъде показана първата по рода си пътуваща изложба “Свидетели: Памет за концлагера “Белене”, съобщиха от културната институция. Посветена е на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България. Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център “Евгений Босилков–Белене”.

Официалното откриване ще бъде в 16 часа. След това ще се проведе кръгла маса на същата тема с участието на журналиста Христо Христов.

Изложбата е съставена от 20 пана, показващи хронологично живота в концлагера чрез свидетелства на оцелели лагеристи. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров “Персин”. Бившите затворници на режима разказват за робския труд, на който са били подложени, побоищата и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия на живот, дажбите и глада в лагера. На съседния остров „Щурчето” пък е функционирал женски лагер. Изложбата показва хора от най-различни слоеве на българското общество, въдворявани в „Белене” - дипломати, политици, горяни, свещеници, земеделци, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г.

Целта на пътуващата изложба е да запознае обществеността в България със събития станали по време на тоталитаризма в най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим, за да бъдат извадени от забравата. Акцентът на изложбата е върху съдбите на жертвите и техните спомени.

Организаторите се разграничават остро от всякаква политическа асоциация и подчертават като основно желанието да работят за паметта на жертвите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Сс
    Ссср
    13 -13
    12:17, 21 авг 2019
    А за жертвите на Боко кога? 3
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      14 -13
      14:43, 21 авг 2019
      Жертвите на Боко пътуват по нови пътища, радват се на по-високи доходи, пълнят плажовете и таверните на южните ни съседи, имат избор къде да работят, пътуват свободно и ползват благата на ЕС... Горките ЛАЙНОМЕТИ тука,.... Бойко им все в тиквите... . Тези ***** дето ги ядете,трябва да са сладки,че всекидневно хапвате от тях?!
    • Дс
      ДС
      15 -4
      15:41, 21 авг 2019
      Боко е от същото котило, което създаде концлагера "Белене".
  • 2
    Кю
    Кюмуров
    10 -14
    14:52, 21 авг 2019
    Тоя Христо Христов той ли е с прякора Пикадили. А... Виж коментара
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      16 -9
      15:49, 21 авг 2019
      Отрязаните партизански глави сме ги гледали достатъчно дълго... Така се постъпва с терористи, взривяващи църкви, разстрелващи български офицери и с престъпници-рушители на законно избраната власт.....
      А дали знаеш, колко много отрязани партизански глави има отстрана на самите партизани... Едва ли..
    • Па
      Партизанските
      8 -4
      19:31, 21 авг 2019
      глави са рязани от самите партизани-вж. книгата на ст.н.с.Тодор Балкански "Вартоломееви нощи в Пазарджишкото краище"
  • 3
    As
    asko
    11 0
    15:40, 21 авг 2019
    Помните ли вица за ".... а вие защо биете негрите?" Така са научени: Вместо дискусия, реципрочен въпрос!
  • 4
    14
    14/88
    10 -2
    08:43, 22 авг 2019
    Никога вече комунизъм!
  • 5
    Ан
    Анонимните
    3 -2
    10:47, 22 авг 2019
    1999,2003,2007, 2009 именно репресираните по времето на Живков бяха оставяни без работа, посегнаха на децата им. На всички комунисти деца, внуци са на държавна хранили. Тази статия е манипулация. Дс, бкп, доносници са в партия последна завинаги както казва г-н Борисов и тя е герб. Живеем в блок на комунисти и 80 още работят, а именно по затвори в Хасково по онова време бяхме както при едните и след 1989 оставени без работа. Цент от земя, от затвор не сме взели. Не на нас припатили от двата режима, а и у дома в моят и на брат ми имаме николапетковисти. Да живее диктатурата на бай Тошо, социализАмаи демокрацията на десните комунисти, бкп, доносници, възродители и сие. Живели, видели и обрулени от всички ви и примери много мога в тая насока. Живи и здрави. Помним миналото, но не отмъщава е. Само ви гледаме и слушаме, как хитро ни надлъгвате и кога ви пишем скачат, като опарени с вряща дода, истината боли цц и боку, но е тази дори издигнахте един диктатор може би да, може би не, без партиен юрист за.. Диктатор... Г. Братанов

Видеа по темата

Още новини

Последни новини