От х:

Днес в x:

Да, Тръмп иска да купи Гренландия и не иска да говори за друго с премиера на Дания

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отлага планирана среща с премиера на Дания Мете Фредериксен заради липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на Гренландия, предадоха информационните агенции.

„Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време“, написа Тръмп в социалната мрежа.

В същото време принцесата на Дания Антъни Шаумбург-Липе заяви, че островът може да бъде на разположение на щатите само ако местните жители го искат.

„Хората от Гренландия трябва и могат сами да решават съдбата си“, каза тя. Тя не нарече предложението на Тръмп комплимент, защото само „желаните земи получават такива оферти“.

„Обичам Гренландия и искам нейните хора да са щастливи. Трябва да подкрепим варианта, който те смятат за най-доброто за себе си“, каза принц Марио Макс Шаумбург-Липе.

Отбелязва се, че Гренландия в предложението на САЩ е оценена на 10 милиарда долара.

На 16 август The Wall Street Journal съобщи, че Тръмп иска да закупи Гренландия, за да засили американските позиции в Арктика. Освен това островът е богат на природни ресурси.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини