От х:

Днес в x:

16 °C

Джейсън Момоа подкрепи народа си срещу гигантския телескоп на Хаваите (видео)

Колосален телескоп с потенциал да направи революция в астрономията и да разкрие извънземен живот се планира да бъде построен на спящ вулкан на Хаваите.

Но от юли протестиращи блокират пътя към върха. Те казват, че планираният телескоп, наречен ТридесетМетров Телескоп (TMT) заради диаметъра на огромното му огледало, ще оскверни място, което коренните хавайци смятат за свещено.

Учените мечтаят за такъв инструмент още през 90-те години, а глобален консорциум от учени, ръководен от САЩ и Канада, завършва проекта на TMT през 2009 г. Но когато групата пристъпва към получаване разрешенително за строежа, коренните хавайци се обявяват против.  На високият 4206 метра Мауна Киа вече има 13 обсерватории.

След близо десетилетие съдебни битки, Върховният съд на Хавай реши през август 2018 г., че работата по телескопа за 1,4 милиарда долара може да продължи. Тъй като няма други възможности за спиране на строителството, протестиращите блокират в човешка верига пътя към на върха на 15 юли, когато трябваше да започне строителството.

„Бях просто невероятно благодарен за възможността наистина да изразя колко е важна Мауна, не само за мен, но и за нашия народ, за моите деца, за бъдещите поколения“, казва Ноелани Гудиър-Каупуа, професор по политически науки в Университета на Хавай в Маноа, здраво хванат за пазач на добитък от другата страна на пътя, предава NBC. На място полиция изнася на ръце седящи и лежащи на пътя хора. Там е и Джейсън Момоа, който качи на канала си видеото по-долу.

Безизходицата идва в решаващ момент за астрономите, които максимират способностите на съществуващите наземни телескопи като обсерваторията Кек на Хаваите и Гран Телескопио на Канарските острови. Колкото и да са големи, огледалата на съществуващите телескопи ограничават способността им да сканират светлина от планети, обикалящи около  звезди извън нашата Слънчева система. Астрономите вярват, че именно екзопланетите ще дадат отговор на въпроса дали другаде в космоса има живот.

"Бихме могли да открием живот, доказателство за живот, извън Земята, което би било едно от най-големите неща, които някога са се случвали в науката“, казва Майкъл Болт, астроном от Калифорнийския университет в Санта Крус и член на борда на TMT.

Не за първи път голям научен проект се сблъсква с обществена опозиция, казва Робърт Каргон, научен историк от университета Джон Хопкинс в Балтимор. "Откакто федералното правителство стана водещ покровител както на фундаменталните, така и на приложните изследвания след Втората световна война, финансирането на науката навлезе в политическата сфера", казва той.

През 1969 г., докато НАСА готви да изстреля астронавти до Луната, в Космическия център  Кенеди протестират черни активисти, според които финансирането на НАСА ще бъде по-добре изразходвано за борба с бедността. Протести имаше отново във Флорида през 1997 г., когато ядреният космически кораб "Касини" беше готов за изстрелване към Сатурн, тогава има опасения, че инцидент ще причини екологична катастрофа. Изстрелването мина без проблеми.

През 2008 г. двама безуспешно съдиха организациите, изграждащи Големия адронен колайдер по швейцарско-френската граница, убедени, че гигантският ускорител може да отвори черна дупка, която да погълне Земята. Петнадесет години преди това политическа битка завинаги спря изграждането на свръхпроводимия суперколайдер, друг ускорител на частици, който учените искаха да построят в Тексас.

Самата Мануа Кеа набира напрежение още от времето, когато Университетът на Хаваите отвори първия телескоп там през 1970 г. Но коренните или полу-нативни хавайци, които към 2015 г. са 21 процента от населението на щата, казват, че са имали малко участие в управлението на Мауна Кеа и твърдят, че 13-те телескопа, които вече са на върха, са увредили крехката екосистема на планината.

„TMT трябва да изгради своята обсерватория в собствените си земи на предците, а не в моите“, казва Лиликала Каме'елехива, старши професор в Хавайското училище на Университета на Хавай. "Представете си, ако TMT постави своето чудовище на пет акра над Нотр Дам или Ватикана. Как биха се почувствали французите или италианците? Не биха ли протестирали?"

Най-миролюбивите хора на планетата протестират по трогателен начин, пеейки ритуално, хванати за ръце, плачейки за своята свещена планина. Те казват, че никога досега не са се възпротивявали, но сега не си представят повече нахлуване в техните отколешни земи. "Ние сме Мауна Кеа" се казва документалният късометражен филм, който е призив да бъде спряно унищожаването на планината и приканва към сайта на петицията и фактологията puuhuluhulu.com. Дуейн Джонсън също се присъедини към протеста, съобщи малко по-късно ABC.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини