От х:

Днес в x:

Учени откриха начин да се избере полът на бъдещото бебе в домашни условия, научната общност се обяви против

Учени от университета в Хирошима откриха нов, много прост начин в сравнение с предишните, да бъде избран полът на нероденото бебе, съобщи The Guardian.

Първоначално откритието на екип под ръководството на Масаяки Шимада е било планирано да се приложи в селското стопанство, но авторите признават, че може да се използва и при хора.

Методът се основава на разликата на X- и Y-хромозомите, които определят пола на нероденото дете (при жените е XX, при мъжете - XY). Сред почти 3 хиляди гена в Х-хромозомата учените успели да намерят 2 гена рецептори - TLR7 и TLR8. Ако бъдат активирани и двата рецептора наведнъж, се стартира цяла верига от сложни реакции, в резултат на които спермата губи способността си да се движи, тъй като няма достатъчно енергия за това.

Оказва се, че когато са изложени на рецепторите, е възможно буквално да "изключат" част от сперматозоидите и следователно да се контролира пола на бъдещото потомство - и двата рецептора се кодират от гени в Х-хромозомата и следователно отсъстват в "мъжките" сперматозоиди.

Веществата, които стартират тези рецептори, са отдавна познати и се продават в аптеките с рецепта - това са имуномодулаторите и антивирусни агенти резиквимод и имиквимод. Предлагат се под формата на крем за външна употреба, и двете са били използвани в научната работа на Шимада.

Така при експеримент върху мишки 90 процента от родените от сперматозоиди, третирани с резиквимод, били мъжки. И при използване на „женски“ сперматозоиди, натрупани в долната част на резервоара със сперматозоиди, тъй като били обездвижени (без загуба на плодовитост), 84 процента се родили женски.

Експериментът е проведен при лабораторни условия, но учените признават, че той може да се повтори у дома, ако добавите ресиквимод или негов аналог към гел или крем и го поставите във влагалището (това може да работи, ако родителите искат момче).

Научната общност обаче осъди Шимада и категорично не препоръчва използването на резултатите от експеримента в домашни условия, без надзора на лекарите, да изберате пола на бъдещо бебее. Първо, безобидността на "изключването" на част от спермата е само хипотеза, която все още не е тествана правилно. Както отбелязва професор Робин Ловл-Бадж, "въпреки че мишките, родени след сортиране на сперматозоиди изглеждат нормално, би било важно да се гарантира, че няма дългосрочни ефекти от активирането на тези рецептори преди оплождането".

С други думи, японските учени не гарантират, че през живота си или в следващите поколения детето няма да покаже генетични мутации.

Освен това не е ясно как откриването на нова технология ще се отрази на живота на децата и майките в страни, в които полът на детето е от основно значение и децата от различен пол имат различна "стойност" в обществото.

Начини за въздействие върху пола на нероденото дете вече съществуват, но те са доста скъпи и се използват само под лекарско наблюдение. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    1 -3
    21:57, 19 авг 2019
    Мюслитата ще правят само мъжки. ;)
Последни новини