От х:

Днес в x:

100-годишната Добра Шубелиева пристигна с лондонско такси на обяда в нейна чест

    Тя е от онези хора, които както те посрещат с благост, така и с кротост и усмивка те изпращат.

    Дребна на ръст, но жилава. Добър човек. Отрудена цял живот по нивите на родното си село, отгледала три деца, едното от тях вече изпратила във вечния му път. Овдовяла още преди 50 лета. Но никога не забравила, че трябва с доброто да минава в годините.

    Добра Шубелиева днес навърши 100 години и пременена в двора на къщата си посрещна голямото си семейство-деца, внуци, правнуци и пра-правнуци. Най-малките от рода й са на по 10 и 7 години.

    Родена е в село Николово на 19-ти август 1919 година и казва, че  тук и ще затвори очи. До ден днешен живее в родната си къща. Само със съпруга й на младини я стегнали, преустроили я. От 12 години при нея живее дъщеря й Пенка. Преместила се при майката си, понеже, когато й предложила да я прибере в своя дом в Кърджали, Добра категорично я отрязала. Заявила, че не отива другаде. Защото нейното село е най-хубавото-китно, спокойно, с чист въздух и добри хора- пътувала е и се убедила в това.

    Столетницата е доказателство, че човешките възможности са безпределни, стига сам да не си слагаш ограничения.

    Повечето от най-близките й живеят в Англия. А баба Добра за първи път долетяла при тях на гости със самолет, когато била на 90 години.

    Разказва, че се качила на самолета абсолютно спокойна- видяла какво ли не в този живот, нямало от какво да се притеснява.

    Настанили я до прозореца на първата седалка, а стюардесите я наблюдавали през цялото време. „Красиво беше в облаците. Аз нямах никакви притеснения, но усещах, че екипажът на самолета е стресиран заради годините ми, не ме изпускаха от поглед. По едно време дойдоха и ми казаха да се приготвям за слизане, защото кацаме. А пък аз: Какво слизане, аз още не съм се навозила?!“, разказва днес столетницата и още се забавлява със ситуацията.

    Полетите със самолет й харесали, още три пъти повторила летенето през следващите години. В Англия обаче не й допаднало много. Въпреки, че днес на обяда, който роднините й дадоха в нейна чест в крайпътното заведение край с. Николово, рожденичката пристигна с Лондонско такси. Автомобилът е собственост на единия от внуците й близнаци. Може би е единствен в България. Момчето намерило колата с ляв волан и я докарало от Англия в България да я ползват със семейството. „Защото е голяма и с нея е удобно да возиш семейството си и баба си“, казва младокът докато придружава баба Добра до трапезата в заведението.

    Доскоро тя копаела и градинката в двора на къщата си, от миналата година обаче вече й е трудно, наложило се и бастун да хване. Секретарката на местното читалище в Николово „Паисий Хилендарски“ разказва, че Баба Добра участва в певческата самодейна фолклорна група още от 50-те години на миналия век. Допреди две години ходела със състава и  по фестивали. Много от носиите са от нея ушите, за повечето от песните автентичните песни от групата се допитвали до нея. Била организатор и на седенките и възстановките на обичаи, които правели в читалището.

    На вековния си юбилей е пример не само за децата и внуците си, но и за цялото село със своя дух.

    Вярно е, че годините не й личат, но тя споделя, че ги усеща на гърба си. „100 години не са малко, тежат понякога. Не се усещат обаче в ден като днешния, когато всичките ми деца са до мен“, казва рожденичката.

    На юбилярката подаръци донесе кметът на Николово Николай Колев. Местният управник предаде на рожденичката поздравителен адрес от кмета на община Хасково Добри Беливанов за празника и статуетка на Богородица, а в добавка и червено вино от хасковския край. Тя получи и икона на св.Мина и голяма торта от общинската структура на ГЕРБ в Хасково.

    „Хайде, бабо, да те водя сега на дискотека“, подканва я внукът й на тръгване към ресторанта. „ Да ходим, баба, пък и да поиграем“, отговаря му 100-годишната баба Добра.


     

    Красимира Славов

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      78
      78978608
      9 -54
      13:47, 19 авг 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • за психопати като тебе отдавна трябваше да има някаква стърга щото с отровното си съществуване само кепазите пейзажа. как не можа поне на тази новина да се зарадваш бе гном тлъст със закърнял зловонен мозък.
      • Ис
        Истинския 75987098
        8 -9
        20:41, 19 авг 2019
        Психопатите Герберасти от Кауньдере почнаха да ми копират и стила
        ...... Боже и ти не можеш да ги оправиш - те са толкова прости по рождение :)))
        ......
        А иначе Баба Добра да е Жива и Здрава
        и
        да доживее да яде чинцата на Боци Маймуната и ромлянина Ахмет Исмаилов Ахметов (сменил на 35 години името си на Ахмет Демир Доган) :)))
    • 2
      C0
      C0oL
      41 -2
      16:31, 19 авг 2019
      е това вече е хубава статия !!!, дай боже всеки ден да има такива.
    • 3
      Жива и здрава да си още доста години!
    • 4
      **
      *******
      22 -13
      17:43, 19 авг 2019
      Статията е хубава,но мазните гербери са я развалили.
    • 5
      От
      от една кръв
      19 0
      19:04, 19 авг 2019
      да си жива и здрава бабо Добра.Още дълги годинки
    • 6
      Ed
      Edin
      17 -1
      20:10, 19 авг 2019
      Да е жива и здрава баба Добра още дълги години!

      Хасково.нет, хубаво е да пускате повече такива позитивни новини. Ето, че в крайна сметка са не по-малко популярни от убийствата и катастрофите, с които ни заливат отвсякъде. За няколко часа почти 4 хиляди прочитания, което май ви е над средното. Ужасяващите негативни новини навсякъде в медиите са един от основните фактори за задушаващия песимизъм сред бъларите. Целият ни обществен дебат се състои от едно непрекъснато мрънкане и оплакване колко сме зле, колко сме неоправдани, как нищо не става от нас и от държавата ни, което на практика не е вярно. А политиците тук са следствие, не толкова причина. В крайна сметка политиците ни излизат от същия този народ и имат същия манталитет, не са паднали от Марс. Няма как с такова мислне и такова отношение към проблемите да се постигне някакво бързо и устойчиво подобрение и медиите могат да имат ключова роля в промяната.
    • 7
      За
      Зари
      17 0
      22:18, 19 авг 2019
      Дори и името си е заслужила, да бъде все така Добра и борбена. Да бъде за пример на сегашните поколения !
    • 8
      На
      Нар
      3 0
      11:17, 20 авг 2019
      Това, жълтичкото внучката ли е😉
    • 9
      Az
      Az
      1 -2
      11:58, 20 авг 2019
      Е затова вдигат годините за пенсия!а
    Последни новини