От х:

Днес в x:

Евакуация заради пожарите на най-големия от Канарските острови

Около 40 населени места са евакуирани заради бързо разрастващите се горски пожари на Гран Канария - големия остров от испанските Канарски острови в Атлантическия океан.

2 000 туристи и местни жители от популярната дестинация за почивка в Испания. Намиращите се в близост до град Валесеко и село Теджеда е трябвало да избягат на безопасно място в събота вечер. Това е третият пожар за осем дни в региона.  Сред евакуираните са гости, отседнали в хотел Parador de Cruz de Tejeda в сърцето на зоната, където пламва огънят, съобщи Express. Правителството обяви първо ниво за спешните и аварийни служби, които се борят с огъня от небето и земята. 

В локализирането и потушаването на новия пожар участват 600 души на земята, подпомагани от два самолета и девет хеликоптера. 

Заради високите температури и ниската влажност в планините на острова е много трудно да бъде контролиран "изключително агресивният" огън, каза в неделя ръководителят на регионалното правителство Анхел Виктор Торес. За да се избегнат човешки жертви, властите са евакуирали около 40 населени места в района, населяван от около 4000 човека, каза Торес. 

По данни на мадридския вестник "Паис", поставеният вече под контрол пожар отпреди седмица е унищожил до 1500 хектара гори

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини