От х:

Днес в x:

Японски археолози с интерес към артефактите в хасковския музей

Изображение 1 от 4

    Трима японски археолози разгледаха тази сутрин богатата колекция от артефакти в Регионалния музей на Хасково.

    Особено много те се застояха в зала „Археология“ където има подредени древни ценни експонати от праисторията и античността, открити при разкопки в региона на Хасково.

    Масатоши Тао е доцент, специалист по праистория, Масао Семмото е доктор по археология и университетски преподавател, а Тей Хатакеяма също е археоложка и е уредник на музея на префектура Канагава с административен център град Йокохама.

    Те са в България за анализ на проучванията, в които са участвали през 2012 година, на селищната могила край новозагорското село Дядово, която е една от най-големите на Стария континент. А от престоя си в България са научили и български език.

    Разкопките край Дядово текат от над 30 години, проучванията са на съвместен екип на български, холандски и японски археолози. В част от работата за първи път още през 1985 година е участвал Масао Семмото като специализант по праистория.

    Първите следи от организирана човешка дейност в могилата са от края на VII хилядолетие пр. Хр. Най-значимите открития в селищната могила край Дядово са от Ранната и Средната бронзова епоха (III – нач. II хил. пр. Хр.).

    "Понякога археология изглежда много скучна, защото всичко става бавно в работата, но удовлетворението са новите открития, които не само на терен се правят, но и след време при обработката на събраните материали", казва Масао Семмото.

    Като едно от бъдещите предизвикателства за анализ от събраното край Дядово Масатоши Тао посочва медните артефакти, учените все още не могат да обяснят от къде са дошли те по тези земи, понеже по това време в района не е имало все още медопроизводство.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ре
      Резил
      5 -6
      14:00, 16 авг 2019
      Като са разгледали експозицията състояща се само от копия-ментета на пишман майстори сигурно така са се впечатлили, че са щели да припаднат от смях.
    • 2
      65
      6576987
      0 0
      04:26, 17 авг 2019
      Не си мислете че Японските професори не са тарикати - когато Университета и Японската Държава ти покриват всички разноски , що да не обикаляш по света
      .....
      Другия начин е да се запишеш при нас в армията на САЩ :))
    • 3
      Ку
      куросава
      1 -1
      10:33, 17 авг 2019
      Бахмаа....му,едновременно археоложка и уредник,тва ше е джендър/ка/ май.

    Още новини

    Последни новини