От х:

Днес в x:

Kрай Гренландия живee акула на 514 години (видео)

Във водите край Гренландия плува жива акула, родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на английската литература Уилям Шекспир, пише "Сън".

Специалистите могат да определят възрастта на гренландската полярна акула, тъй като тя расте с по 1 сантиметър за година през целия си живот. Представителите на вида са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят.

Професор Ким Пребел отбеляза, че този екземпляр е най-старото живо гръбначно същество на планетата. Учените изучават неговата ДНК с надеждата да открият тайните на голямата продължителност на живота на този вид.

Гренландската полярна акула се храни основно с риба, на биолозите никога не са наблюдавали как тя ловува. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон.

Учените смятат, че гренландската полярна акула еживее столетия. Женската достига възраст за размножаване на 150 години... Това са най-северните и най-студенолюбивите акули. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини