От х:

Днес в x:

Съдът решава може ли Борис Джонсън да разпусне парламента с цел Брекзит без сделка

Във Великобритания ще бъде задействана процедура за предотвратяване на опита на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента, за да наложи Брекзит без сделка, съобщава БНР. Очаква се съдът в Единбург да постанови, че разпускането на парламента с тази цел е незаконно и противоконституционно.

С хода си Джонсън се опитва да улесни излизането на страната от Европейския съюз, като елиминира съпротивата на парламента.

Съдебната процедура подкрепят над 70 депутати от двете камари на британския парламент.

По инициатива на депутати миналата година подобен случай бе отнесен от съда в Единбург до Европейския съд, който тогава постанови, че Великобритания може да анулира Брекзит без позволението на останалите 27 страни-членки на ЕС.

Адвокатът Джолиън Моъм заяви по адрес на Борис Джонсън, че "човек без мандат се опитва да разпусне парламента от страх, че ще го спре да наложи мярка, която не е желана от обществото“. "ова със сигурност не е демокрация и очаквам нашите съдилища да кажат, че е незаконно", допълни Моъм.

Процедурата е отнесена до Върховния съд в Шотландия, защото той заседава и през лятото за разлика от английския съд.

Борис Джонсън настоява Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври независимо от това дали ще бъде постигната сделка с Брюксел. По повод на идеята за разпускане на парламента, за да бъде осъществен Брекзит без сделка, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че "това просто няма да стане".

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини